«Στα… λόγια» και όχι στην πράξη η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Στα… λόγια» και όχι στην πράξη η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Για αποτυχία της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας τις εξελίξεις της Κυριακής, ήτοι της πρώτης ημέρας εφαρμογής της συμφωνίας.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας δεν κατόρθωσε να ανακόψει το προσφυγικό ρεύμα προς την Ελλάδα, καθώς πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν επί ελληνικού εδάφους. Περιγράφοντας λεπτό προς λεπτό τις δραματικές ώρες που βιώνουν οι πρόσφυγες, το Reuters επισημαίνει πως εξαντλημένοι, αλλά ανακουφισμένοι φτάνουν στο νησί της Λέσβου όπου μεγάλη μερίδα εθελοντών τους προμηθεύει με ζεστά ρούχα και θερμαινόμενες κουβέρτες.

Ήδη το πρακτορείο αποκαλύπτει πως 12 βάρκες με πρόσφυγες έφτασαν από νωρίς την Κυριακή στη Λέσβο, σε διάστημα μόλις μιας ώρας, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την αστυνομία και κυβερνητικούς κύκλους, 875 πρόσφυγες έχουν περάσει επί ελληνικού εδάφους κατά τις τελευταίες 24 ώρες.

Υπενθυμίζεται εδώ πως, βάσει της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, κάθε πρόσφυγας και μετανάστης, συμπεριλαμβανομένων και όσων έρχονται από τη Συρία, που περνά με τρόπο παράτυπο, δια θαλάσσης, στην Ελλάδα, από τις 20 Μαρτίου, θα αποστέλλεται πίσω στην Τουρκία, αμέσως μόλις καταγραφεί. Πρόκειται για μια συμφωνία που θα πρέπει να έχει τεθεί σε ισχύ από τις 4 Απριλίου.

«Η συμφωνία για το προσφυγικό τέθηκε σε ισχύ από την Κυριακή. Οι ελληνικές αρχές έχουν πράξει ό,τι είναι απαραίτητο και έτσι θα συνεχίσουν», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. Τώρα πρέπει και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη της συμφωνίας να πράξουν ό,τι τους αναλογεί, προσθέτει ο κ. Κυρίτσης, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους και την Τουρκία.

«Ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί επακριβώς τους όρους της συμφωνίας» δηλώνει στο Reuters ο επικεφαλής της ακτοφυλακής στη Λέσβο. «Τα πάντα εξαρτώνται από την Τουρκία και από το εάν εφαρμόσει όσα της αναλογούν βάσει της συμφωνίας», σημειώνει ο ίδιος.

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, με τον συνολικό αριθμό προσφύγων που βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» εντός ελληνικών συνόρων να υπερβαίνουν τις 48.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Κυριακή το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο λεκανοπέδιο περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 4.300 εντοπίζονται στο Λιμάνι Πειραιά. Στην Ειδομένη παραμένουν 12.000 άτομα, ενώ στα νησιά έχουν καταγραφεί 7.300 περίπου που περιμένουν να αναχωρήσουν για την ενδοχώρα.

Το πρωί της Κυριακής κατέπλευσε στην Ελευσίνα το καταμαράν Tera jet μεταφέροντας από τη Χίο 1.169 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στις 8 το απόγευμα κατέπλευσαν άλλα δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με τουλάχιστον 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο μεταξύ, 300 μετανάστες και πρόσφυγες παρέλαβε από το λιμάνι της Χίου το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Νήσος Μύκονος που έχει καταπλεύσει ήδη στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το πλοίο αφού παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Καβάλας.

Το βράδυ του Σαββάτου, 446 μετανάστες και πρόσφυγες από τους 604 συνολικά που έφθασαν στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», οδηγήθηκαν με δέκα πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας στη Λάρισα. Στον καταυλισμό έχουν αναπτυχτεί σκηνές προκειμένου να φιλοξενήσουν περί τα 1600 άτομα αλλά η δυναμική του χώρου δίνει την δυνατότητα επέκτασης για φιλοξενία και περισσότερων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider