Κύπρος: Η συζήτηση για ένταξη προϋποθέτει υποχρεώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κύπρος: Η συζήτηση για ένταξη προϋποθέτει υποχρεώσεις

Τη θέση της Κύπρου ότι η όποια συζήτηση για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων μπορεί να ξεκινήσει μόνο εφόσον εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Ερωτηθείς αν έχουν ασκηθεί πιέσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τις διμερείς συναντήσεις που είχε ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε: «Δεν θα έλεγα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει δέκτης πιέσεων. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων γιατί τα ενταξιακά κεφάλαια που αφορούν την Τουρκία είναι ένα από τα αιτήματα που η τουρκική κυβέρνηση έχει διαβιβάσει στις Βρυξέλλες. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρη. Η έναρξη συζήτησης ανοίγματος των όποιων ενταξιακών κεφαλαίων που αφορούν την Τουρκία και τα οποία έχουν παγώσει από την Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να ξεκινήσει μόνον με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από πλευράς Τουρκίας, όπως αυτές καταγράφονται είτε στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο του Οκτωβρίου 2005, είτε στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας. Άρα, το όποιο θέμα αφορά τα ενταξιακά κεφάλαια και τί θα γίνει, δεν εξαρτάται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία».

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι «πολύ ορθά εχθές η Επιτροπή -όπως δήλωσε μάλιστα και δημόσια ο αντιπροέδρος της Επιτροπής- είπε ότι στο θέμα της φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους στα κράτη μέλη της ΕΕ, θα πρέπει να προηγηθεί από πλευράς Τουρκίας η εκπλήρωση των 72 κριτηρίων που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς, δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Ζητάμε την εκπλήρωση από πλευράς της Τουρκίας των υποχρεώσεων της».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να πω ότι οι θέσεις μας γίνονται απόλυτα κατανοητές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δύο πολύ καλές συναντήσεις με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε λίγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΕΛΚ και θα έχει και εκεί την ευκαιρία να συζητήσει με ομόλογους του. Να επαναλάβω, όμως, ξανά. Η θέση μας είναι απλή και πολύ ξεκάθαρη», προσέθεσε ο Κύπριος εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς εκ νέου κατά πόσο στις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Ανστασιάδης, με τους προέδρους της Κομισιίν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ήταν δέκτης «παραινέσεων» ή βολιδοσκοπήσεων για να αποδεχθεί κάποια φόρμουλα για να βρεθεί ένας συμβιβασμός με την Τουρκία, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: «Ούτε παραίνεση, ούτε βολιδοσκόπηση έχει γίνει γιατί, επαναλαμβάνω, η θέση μας είναι ξεκάθαρη και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Αντιλαμβάνεστε ότι σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι μόνο το θέμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας. Υπάρχει το θέμα των θεωρήσεων εισόδου, υπάρχει το θέμα της επιπλέον οικονομικής βοήθειας, υπάρχει το θέμα των προσφύγων. Όλα αυτά τα θέματα, μέχρι αυτή την στιγμή, παραμένουν ανοιχτά. Υπάρχουν δυσκολίες για να κλείσουν και αντιλαμβάνεστε ότι στις συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά και αυτά τα θέματα. Συμμετέχουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχουμε θέσεις επί όλων των θεμάτων. Αλλά επαναλαμβάνω, όσον αφορά το φλέγον θέμα, δηλαδή η προσπάθεια να παρουσιαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέρος της προσφυγικής κρίσης -κάτι το οποίο δεν υφίσταται σε καμία απολύτως περίπτωση- η θέση μας είναι ξεκάθαρη».

Σε ερώτηση κατά πόσο η Κύπρος δέχθηκε βολιδοσκοπήσεις από άλλα κράτη-μέλη όπως η Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία βολιδοσκόπηση ή πρόταση. Η όποια βολιδοσκόπηση ή η όποια πρόταση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτό που σας έχω ήδη αναφέρει και που είναι και η ξεκάθαρη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή η υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα μπορούμε να συζητήσουμε αλλά χωρίς υλοποίηση, δεν μπορούμε να συζητήσουμε».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες εξέφρασε την ελπίδα ότι τα εμπίδια θα ξεπεραστούν και θα υπάρξει συμβιβασμός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Yπάρχουν εμπόδια, αλλά ελπίζω ότι στη διάρκεια των συζητήσεων που θα γίνουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπάρξει συμβιβασμός» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες, όπου συναντώνται οι «28» για το προσφυγικό.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κύπρος δεν είναι το εμπόδιο και επανέλαβε πως η Λευκωσία από την αρχή έθεσε την προϋπόθεση ότι κάθε υποψήφια χώρα πρέπει να υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις.

«Είναι φανερό ότι δυστυχώς, ως τώρα, η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο» σημείωσε, όμως είπε ότι «ίσως να υπάρξουν εναλλακτικές οι οποίες να μας δίδουν διέξοδο». «Θα πρέπει να περιμένετε ως αύριο» κατέληξε, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider