Συνάντηση Jolie με Τσίπρα για το προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Jolie με Τσίπρα για το προσφυγικό

Την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Angelina Jolie, υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην προσφυγική κρίση.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα βόρεια σύνορα της χώρας. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού», ανέφερε στην Jolie.

Η διάσημη ηθοποιός αφίχθη αεροπορικώς στην Αθήνα το πρωί, μετά από επίσκεψή της σε καταυλισμό Σύρων προσφύγων στον Λίβανο, στο πλαίσιο της δράσης της υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων. Αρχικά επισκέφτηκε το λιμάνι του Πειραιά και, στη συνέχεια, το κέντρο φιλοξενείας προσφύγων στον Ελαιώνα.

«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης», δήλωσε νωρίτερα η ίδια.

«Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η διάσημη ηθοποιός, ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ειδική απεσταλμένη θα επαναλάβει τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας προς την Ελλάδα όσον αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση.

Επίσης, όπως σημειώνεται, η Jolie «θα εκφράσει την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν φθάσει στις ακτές των νησιών της έπειτα από επικίνδυνα, δύσκολα, και ορισμένες φορές, μοιραία ταξίδια».

Η ηθοποιός έφτασε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό αεροσκάφος, το οποίο προσγειώθηκε στον χώρο των VIP και φιλοξενήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα στο κτήριο της Γενικής Αεροπορίας. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραία, όπου επικράτησε το αδιαχώρητο.

Στην πύλη Ε1 η Jolie συνάντησε, μέσα σε κοντέινερ, μία οικογένεια Αφγανών προσφύγων, οι οποίοι της περιέγραψαν τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψαν την πατρίδα τους καθώς και το δύσκολο ταξίδι τους μέχρι την Ελλάδα, σύμφωνα με την εθελόντρια της Ομάδας «Refugees Welcome» Νέσια Μιλιέ.

Στη συνέχεια, συνομίλησε με πρόσφυγες που την περίμεναν έξω από το κοντέινερ. Μία πρόσφυγας από τη Συρία μόλις την αντίκρυσε ξέσπασε σε κλάματα και, όπως περιέγραψε η ίδια στο ΑΜΠΕ, η ηθοποιός της χάιδεψε τα χέρια και αγκάλιασε το δύο μηνών ανιψάκι της που κρατούσε στην αγκαλιά της.

Η σταρ του Χόλιγουντ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις για να επισκεφτεί τον Ελαιώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που έχει υποβληθεί αναμένεται να μεταβεί στην Θεσσαλονίκη το απόγευμα και από εκεί στην Ειδομένη.

Συνάντηση Jolie με Τσίπρα για το προσφυγικό
Συνάντηση Jolie με Τσίπρα για το προσφυγικό
Συνάντηση Jolie με Τσίπρα για το προσφυγικό

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider