Ένα «άλλο Grexit» εμποδίζουν οργανισμοί στο Βέλγιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα «άλλο Grexit» εμποδίζουν οργανισμοί στο Βέλγιο

Ένα διαφορετικό «Grexit» με πιο άμεσες επιπτώσεις για τους Έλληνες προσπαθούν να εμποδίσουν οργανισμοί στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία των φορέων υγείας στο Βέλγιο. Με σύνθημα «όχι στο Grexit στην υγεία», το βελγικό νοσοκομείο CHU Saint-Pierre, σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Erasme, τους Γιατρούς του Κόσμου και μια σειρά νοσοκομείων υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ULB συγκεντρώνουν πόρους για ασθενείς και γιατρούς στην Ελλάδα. Στόχος όμως δεν είναι μόνο η άμεση παροχή βοήθειας. Η δράση συγκεντρώνει υπογραφές σε ένα κείμενο που απευθύνεται στις ευρωπαϊκές αρχές, και ζητά την επαναφορά του ελληνικού προϋπολογισμού για την υγεία στα προ της κρίσης επίπεδα. Και όταν αυτό συμβαίνει στην καρδιά της ΕΕ και δη, στο Βέλγιο όπου χτυπά η «πολιτική καρδιά» της Ευρώπης, αυτό έχει μια άλλη βαρύτητα.

Ο Dr. Yvon Enlert, μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ηθικής EGE και της Βασιλικής Ιατρικής Ακαδημίας στο Βέλγιο μιλά για την ουσία της κίνησης αυτής στο insider.gr. Όπως αναφέρει «κάθε μέτρο που έχει στόχο να αυξήσει την υγειονομική κάλυψη για τους Έλληνες είναι σαφώς ωφέλιμη. Ωστόσο, οι πολιτικοί πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να κάνουν μια εξαίρεση για δυο βασικούς τομείς, οι οποίοι συνδέονται με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές μιας αλληλέγγυας Ευρώπης: πρόκειται για την Παιδεία και την Υγεία».

Σκοπός της δράσης είναι να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους έχουν υποστεί μειώσεις των δαπανών στην υγεία εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Στην Ελλάδα η δημόσια δαπάνη υγείας βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ ενώ μέσα σε μια τετραετία μειώθηκε πάνω από 25%.

Σύμφωνα με τον Dr. Englert «η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την πρωτοβουλία που ξεκίνησε το Φεβρουάριο είναι πολύ θετική. Συνεχώς λαμβάνουμε υποστήριξη και προτάσεις για ενέργειες που θα συμβάλουν θετικά στην καμπάνια. Σε λιγότερο από 48 ώρες, κατά την έναρξη της καμπάνιας καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 10.000 ευρώ ενώ πλησιάζουμε τις 1000 υπογραφές από ανθρώπους που υποστηρίζουν τη δράση. Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να υπογράψει από οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκεται».

Φυσικά το σχέδιο είναι πολύ μεγαλόπνοο και οι εμπνευστές του επίμονοι οραματιστές. Όπως επισημαίνει ο Dr.Englert, «ελπίζουμε ότι θα συγκεντρώσουμε αρκετές υπογραφές και θα απευθυνθούμε στις ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να θέσουν το θέμα «στο τραπέζι» των συζητήσεων των πολιτικών εκπροσώπων και κυρίως σε αυτούς που συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Για το λόγο αυτό από το φθινόπωρο η δράση θα λάβει διεθνείς διαστάσεις. Και η στήριξη σε αυτή την πρωτοβουλία είναι ύψιστης σημασίας. Απώτερος στόχος μας είναι να «εξυγιανθεί» ο προϋπολογισμός για την υγεία στην Ελλάδα και να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την οικονομική κρίση του 2008.

Οι εμπλεκόμενοι στην εκστρατεία χαρακτηρίζουν «αποκαλυπτικά» ορισμένα νούμερα από την ελληνική πραγματικότητα της υγείας οι εμπλεκόμενοι στην εκστρατεία, τονίζοντας ότι τα περισσότερα από αυτά δεν είναι γνωστά στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Μεταξύ άλλων οι ιθύνοντες αναφέρθηκαν στις περικοπές κατά 50% των δημοσίων δαπανών για την υγεία από το 2008, στην άνοδο κατά 51% της παιδικής θνησιμότητας, στο ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού που είναι ανασφάλιστο και στην αύξηση των αυτοκτονιών κατά 45% μεταξύ 2008 και 2012.

Οι πρώτοι αποδέκτες της οικονομικής βοήθειας θα είναι τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου αλλά και μονάδες υγείας στη Βόρεια Εύβοια και η προσφορά φαρμάκων, καθώς και η υποστήριξη της καινούργιας Πολυκλινικής των Γιατρών του Κόσμου στον Πειραιά, με επίκεντρο την ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, μετά το Σεπτέμβριο θα επιχειρηθεί η εξάπλωση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης σε διεθνές και πρωτίστως ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε να αγγίξει αυτή η εκστρατεία τους πολίτες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider