Σφίγγει ο κλοιός των μπλόκων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σφίγγει ο κλοιός των μπλόκων

Να σκληρύνουν περαιτέρω τη στάση τους αποφάσισαν οι αγρότες στις γενικές συνελεύσεις σε Σίνδο Θεσσαλονίκης και Νίκαια, προχωρώντας σε πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών δρόμων και τελωνείων έως ότου αποσυρθεί το κυβερνητικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό και ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση.

Βόρεια Ελλάδα

Συγκεκριμένα, για το μπλόκο των Τεμπών αποφασίστηκε αποκλεισμός της εθνικής οδού μεταξύ 12.00 και 15.00, ενώ στη συνέλευση της Σίνδου αποφασίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας τις ω΄ρες 12:00-14:00 και 18:00-21:00, αλλά και δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας την Πέμπτη στη Διεθνή Έκθεση Agrotica.


Στον νομό Πιερίας θα γίνουν αποκλεισμοί μίας ώρας μεταξύ 14:00 και 15:00 στα μπλόκα σε Αιγίνιο και Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, ενώ η δυναμικότητα των τρακτέρ έχει ενισχυθεί σε 750.

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 18:00-21:00 το βράδυ θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στο Νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το μπλόκο συντάσσεται με τη Σίνδο.

Στον νομό Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης –Πεστριτσίου με περισσότερα από 180 τρακτέρ να έχουν κατασκηνώσει στο τελωνείο των Ευζώνων. Ακολουθούν τη γραμμή της Σίνδου.

Στον νομό Πέλλας παραμένουν τα μπλόκα στη γέφυρα Σερβικά στα Γιαννιτσά, στο Μελίσσι και τον κόμβο Μανδάλου, ενώ στη «θέση του» παραμένει και αυτό στη Χαλκηδόνα. Όλα τους ακολουθούν τη «γραμμή» που αποφασίστηκε στη Σίνδο.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά και θα κάνουν και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι συμβολικούς αποκλεισμούς. Χθες στήθηκε και το μπλόκο στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», από αγρότες και κτηνοτρόφους της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής. Οι συμμετέχοντες σε αυτό, δεν προτίθενται να προβούν σε κάποια κινητοποίηση, ωστόσο θα δώσουν «παρών» στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη.

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί για το μεσημέρι.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 18:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε στο ΑΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και σήμερα θα γίνουν αποκλεισμοί 12-13.00 το μεσημέρι και 17-18.00 το απόγευμα».

Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας - Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων. Μπλόκα έχουν δημιουργηθεί σε δύο σημεία στα Γρεβενά και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Πελοπόννησος

Στα δύο είναι κομμένη η Πελοπόννησος, καθώς αγρότες της Αρκαδίας απέκλεισαν τα διόδια της Νεστάνης στις 13.00 και δεν επιτρέπουν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης. Στο σημείο έχει δημιουργηθεί ουρά αυτοκινήτων, ενώ απίστευτη ταλαιπωρία υφίστανται οι διερχόμενοι οδηγοί, αφού η κυκλοφορία των οχημάτων από Τρίπολη προς Κόρινθο διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους, μέσω του Αχλαδόκαμπου, και επανακάμπτουν στον κόμβο Στέρνας του αυτοκινητοδρόμου.

Όσοι κατευθύνονται από Κόρινθο προς Τρίπολη και Καλαμάτα βγαίνουν από τον αυτοκινητόδρομο στον κόμβο Στέρνας, φτάνουν στο Άργος και ακολουθούν την παλαιά εθνική οδό έως την Τρίπολη, όπου επανακάμπτουν στον αυτοκινητόδρομο στον κόμβο Τρίπολη Βόρεια.

Αποκλεισμένος θα παραμείνει έως τις 14.30 ο κόμβος του Ασπροχώματος από αγρότες της Μεσσήνης που προανήγγειλαν ότι θα επαναλάβουν το κλείσιμο και το απόγευμα.

Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί, αγρότες της Τριφυλίας ξεκίνησαν από τους Γαργαλιάνους και αφού πέρασαν από τις κεντρικές πλατείες των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, κατέληξαν πριν λίγη ώρα στον κόμβο του Καλού Νερού. Εκεί αναμένεται να αποκλείσουν συμβολικά για μισή ώρα το δρόμο. Μαζί τους βρίσκονται και ελεύθεροι επαγγελματίες της περιοχής. Στις 14:30 μ.μ. θα κλείσουν και πάλι για ένα ημίωρο τον κόμβο.

Κρήτη

Στο Ηράκλειο, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν, για δεύτερη ημέρα, στον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ, ενώ αγρότες της περιοχής Αστερουσίων Ηρακλείου βρίσκονται με τα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητά τους στον κόμβο των Πραιτωρίων, από όπου καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα.

Στο μεταξύ, στον κόμβο του Οροπεδίου παραμένουν αγρότες από το Λασίθι, κλείνοντας κατά διαστήματα τον δρόμο, ενώ αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν και στην Παχειά Αμμο, από την περιοχή της Ιεράπετρας, της Σητείας και του Μεραμβέλλου Λασιθίου, οι οποίοι, επίσης, κατά διαστήματα κλείνουν τον δρόμο.

Στο κλείσιμο της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου, στο ύψος της διασταύρωσης προς «Μεγάλα Χωράφια», προχώρησαν πρίν από λίγο αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σοφοκλής Τσουρουνάκης, ο αποκλεισμός θα είναι ολιγόλεπτος, αλλά θα επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider