Κλειστά θα μείνουν σήμερα, Δευτέρα, τα οινοποιεία όλης της χώρας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, από την 1η Ιανουαρίου, που απειλεί, όπως λένε την επιβίωση των οινοποιητικών μονάδων και συνακόλουθα της αμπελουργίας.
 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιείων Β. Ελλάδας Στέλιος Κεχρής στο Mega, τα οινοποιεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, καθώς υποχρεούνται να καταβάλουν τον ειδικό φόρο των πωλήσεων κάθε μήνα στις 25 του επόμενου μήνα, όταν η πίστωση στην αγορά είναι 4-5 μήνες.
 
Εκπρόσωποι του κλάδου, με επικεφαλής τους προέδρους των τριών οργανώσεων (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) πρόκειται να μεταβούν στη Βουλή για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Παράλληλα, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, καθώς και αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου.
 
Nα σημειωθεί ότι κατά την τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, με εκπροσώπους της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) τέθηκαν όλα τα θέματα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου εκτός του θέματος του ΕΦΚ «συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με πρώτα τα προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων.
 
Αν και η βασική αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σταθάκης είχε δεσμευτεί να εξετάσει διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να γίνουν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου, πρωτίστως προς τα μικρά οινοποιεία». 
 
Παράλληλα συζητήθηκε και η καλύτερη προβολή του κλάδου και συμφωνήθηκε η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει o Οργανισμός Enterprise Greece. 
 
Μάλιστα από την πλευρά του υπουργείου υποστηρίζουν ότι υπήρξε και σύμπτωση απόψεων και ως προς τη σκοπιμότητα αξιοποίησης των εκτάσεων και εγκαταστάσεων στο κτήμα του Τατοΐου, καθώς και για τις προοπτικές που αναδεικνύει για τον κλάδο η συστηματική και οργανωμένη καλλιέργεια εγχειρημάτων οινοτουρισμού.
 
«Στην κατεύθυνση αυτή συζητήθηκε σειρά ζητημάτων που συνδέονται με τους «δρόμους του κρασιού» και τις δυνατότητες ένταξης του προϊόντος στις εκστρατείες τουριστικής προβολής στο εξωτερικό. Σε αυτές τις προσπάθειες κρίσιμο ρόλο μπορούν να παίξουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα παρουσιαστούν τις επόμενες εβδομάδες. 
 
Ζητήθηκε επίσης η στήριξη του υπουργείου σε μελέτες για έρευνα και καινοτομία στον κλάδο, προσπάθειες που η πολιτική ηγεσία ολόθερμα στηρίζει», ανέφερε η ανακοίνωση.