Νέα ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, φοιτητικές εστίες και κτήρια γραφείων μπορεί να αποκτήσει σύντομα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εφόσον προχωρήσει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων.

«Με την ενοποίηση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ο ΕΦΚΑ έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην Αθήνα και σίγουρα η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας μπορεί να αλλάξει ραγδαία την εικόνα της πόλης», σχολιάζουν στο insider.gr παράγοντες της αγοράς.

Εξάλλου, όπως ανακοινώθηκε χθες Δευτέρα το πρόγραμμα αξιοποίησης των περίπου 1.126 κτηρίων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκινά με μια πιλοτική δράση που αφορά στην αξιοποίηση 24 εμβληματικών ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το σχέδιο που γίνεται σε συνεργασία με το ΕΜΠ και τον καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα προβλέπει τόσο την άμεση εμπορική εκμετάλλευση όσο και την στοχευμένη στρατηγική εκμετάλλευση των εν λόγω ακινήτων.

Για τον λόγο αυτό θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την αξιοποίησή των 24 ακινήτων που έχουν ομαδοποιηθεί ως εξής: Τέσσερα ακίνητα στην περιοχή Συντάγματος, έξι ακίνητα στην περιοχή Κλαυθμώνος – Βουλής, τέσσερα ακίνητα στην περιοχή Πανεπιστημίου – Χαυτεία, τέσσερα ακίνητα στην περιοχή Ομόνοιας – Βάθης και έξι ακίνητα στην περιοχή της Πειραιώς.

Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονται η πρώην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Κανάρη και Ακαδημίας), το παλιό Ambassador (επί της Πανεπιστημίου), το EΣΠΕΡΙΑ, το Μέγαρο Σίνα, η Στοά των Εμπόρων (Βουλής 8-10), πολυκατοικίες στην πλατεία Βάθης και άλλα κτήρια που ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία και παραμένουν κλειστά και ανεκμετάλλευτα εδώ και πολλά χρόνια.

Οι μορφές αξιοποίησης θα αφορούν χρήσεις τουρισμού (ξενοδοχεία, hostels κ.α.),εμπορίου, αναψυχής και υπηρεσιών. Ακόμη προβλέπονται χρήσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, έρευνας, νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Τέλος, προβλέπονται χρήσεις κατοικίας φοιτητικής ή κανονικής, καθώς στα ακίνητα περιλαμβάνονται και πολυκατοικίες.

Βάσει του πως θα προχωρήσει το πιλοτικό πρόγραμμα θα εξαρτηθεί και η αξιοποίηση των υπόλοιπων κτηρίων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, το 49% εκ των οποίων παραμένουν κενά.