H «Airbnb» της γαστρονομίας ήρθε και στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H «Airbnb» της γαστρονομίας ήρθε και στην Ελλάδα

Όταν ο CEO της Apple επισκέπτεται μια πόλη, δεν χρησιμοποιεί κανέναν από τους παραδοσιακούς τρόπους για να εντοπίσει το κατάλληλο εστιατόρια για να δειπνήσει. Στην πραγματικότητα δεν επιθυμεί να επισκεφτεί καν εστιατόριο! Αντ' αυτού, χρησιμοποιεί την εφαρμογή VizEat για να εντοπίσει και να επισκεφτεί το σπίτι μιας ντόπιας νοικοκυράς και να δοκιμάσει την μαγειρική της, βασισμένη πάντα και στις δικές του διατροφικές προτιμήσεις... Η διαδικτυακή πλατφόρμα, που δεν είναι άλλο από το αντίστοιχο της Airbnb με θεματική την γαστρονομία και λειτουργεί με αντίστοιχο τρόπο, ενώνει τους επισκέπτες ενός προορισμού με τους ντόπιους οικοδεσπότες για ξεχωριστές εμπειρίες διατροφής. Προσφάτως μάλιστα έφτασε και στην χώρα μας, δια χειρός Χαρίσημου Σπινθάκη, ενός νέου με σημαντική εμπειρία στον χώρο του food experience.

Με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που γνωρίζουμε το τοπικό φαγητό μιας χώρας ή μιας πόλης, η νέα πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε έναν επισκέπτη να έρθει κοντά στις γεύσεις του προορισμού του και να γνωρίσει ντόπιους οικοδεσπότες για μια ιδιαίτερη εμπειρία γαστρονομίας. Πέρα βέβαια από το τραπέζι, οι οικοδεσπότες προτείνουν και μια σειρά από άλλες δραστηριότητες στους επισκέπτες όπως ξεναγήσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος σε κεντρικές αγορές, περιηγήσεις σε καταστήματα τροφίμων, μάθημα μαγειρικής ή γευσιγνωσίας κρασιού και άλλα πολλά που σχετίζονται με την εμπειρία της γεύσης.

Τα γεύματα μπορεί να προσφερθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, στο διαμέρισμα ή την αυλή του οικοδεσπότη, σε ταράτσες στο κέντρο της πόλης, σε κάστρα ή διατηρητέα κτίρια στην επαρχεία και σκάφη ή σε σημεία με θέα που κόβει την ανάσα και ...ανοίγει την όρεξη. Οικοδεσπότης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε είναι πάνω από 25 ετών. Η εγγραφή είναι απλή αλλά απαιτεί οπωσδήποτε φωτογραγίες και πλήρη περιγραφή της προτεινόμενης εμπειρίας καθώς και το κόστος, το οποίο ορίζεται από τον οικοδεσπότη. Μετά την εγγραφή ακολουθεί η έγκριση από την πλατφόρμα η οποία αναλαμβάνει και όλα τα υπόλοιπα.

Η VizEat μετράει ήδη περισσότερους από 22000 τοπικούς οικοδεσπότες, σε 110 χώρες ενώ στην περίπτωση της χώρας μας συνεργάζεται και με επαγγελματίες που έχουν εμπειρία στον χώρο των παραδοσιακών προϊόντων και της ελληνικής γαστρονομίας, οι οποίοι και καθοδηγούν τους επισκέπτες στο γαστρονομικό τους ταξίδι.

Όπως αναφέρει η VizEat, η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της προώθησης της παράδοσης αλλά και να δημιουργήσει επιπλέον εισόδημα σε ανθρώπους,όχι κατανάγκην επαγγελματίες που στην περίοδο της ύφεσης μπορούν, ήδη μέσω του δικτύου της VizEat, να συνδυάσουν την έμπνευση,την δημιουργική εργασία και ένα πολύ ικανοποιητικό εισόδημα.

Η Ελλάδα, ως ένας ανερχόμενος γαστρονομικός προορισμός έχει την ..πολυτέλεια να κατοικείται από αρκετούς ανεξάρτητους μάγειρες (ερασιτέχνες ή επαγγελματίες) που γνωρίζουν πώς να προετοιμάσουν εμπειρίες που πραγματικά ξεχωρίζουν.

Άλλωστε στην περίπτωση της χώρας μας, πέρα από την πλούσια ελληνική γαστρονομία, οι τοπικοί οικοδεσπότες έχουν και την ιδιαίτερη κληρονομιά της φιλοξενίας, που σε ανάλογες περιπτώσεις αναδεικνύει τα καλύτερα στοιχεία των Ελλήνων, όπως την κουλτούρα της κοινωνικοποίησης γύρω από το τραπέζι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider