Στην Αθήνα θα βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Espen Barth Eide, προκειμένου να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά

Η συνάντηση έχει οριστεί για τις 3.00 το απόγευμα στο υπουργείο Εξωτερικών και στο επίκεντρό της θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού.

Σε όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις των δύο ανδρών τόσο κατά την πρώτη επίσκεψη του κ. Eide στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο, όσο και σε αυτή στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Κοτζιάς, έθεσε ρητά, από ελληνικής πλευράς, το ζήτημα των εγγυήσεων και της ανάγκης απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο, ως θεμελιώδη προϋπόθεση για την επίλυση του Κυπριακού.

Την ίδια θέση γύρω από αυτό το θέμα έχει εκφράσει και η κυπριακή κυβέρνηση, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιμένει στη διατήρηση των εγγυητριών δυνάμεων.