Τα γεγονότα που... έγραψαν το 2015

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα γεγονότα που... έγραψαν το 2015

Αν ψάχναμε ένα επίθετο που θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την ελληνική πραγματικότητα τη χρονιά που σβήνει αυτό θα ήταν «πρωτόγνωρη». Πρωτόγνωρες οι τρεις -τέσσερις συμπεριλαμβανομένης και εκείνης για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας- εκλογικές διαδικασίες, πρωτόγνωρες και απέλπιδες μαζί, προσπάθειες διαπραγμάτευσης, συμβιβασμού, συμφωνίας. Πρωτόγνωρη εξοικείωση του απλού πολίτη με έννοιες αμειγώς οικονομικές όπως capital controls, bail in, bail out, κλπ. Πρωτόγνωρη οίηση ανά περιπτώσεις μα και πρωτόγνωρη «ανακεφαλαιοποίηση» σε διάφορους τομείς εν τέλει.

Από την πρώτη φορά αριστερά, τον πιο εκκεντρικό υπουργό οικονομικών της Ευρώπης, το δημοψήφισμα που κατάφερε να διχάσει την ελληνική κοινωνία, την αποστασία της Αριστερής Πλατφόρμας, τη μεταναστευτική κρίση που στιγμάτησε τη Μεσόγειο, το 2015 αποδεικνύεται σίγουρα πλούσιο σε ιστορία έτος. Τόσο πλούσιο που μια ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων φαντάζει ελλειπής μπροστά στα όσα συνέβησαν. Παρόλα αυτά σε μια προσπάθεια απολογισμού των πεπραγμενων το Insider.gr ανθολογεί τις σημαντικότερες στιγμές του έτους που φεύγει και σας τις παρουσιάζει.

03 Ιανουαρίου 2015 - Σύλληψη Χριστόδουλου Ξηρού

Το μεσημέρι του Σαββάτου 03 Ιανουαρίου συλλαμβάνεται μετά από έρευνες μηνών σε σπίτι στην Ανάβυσσο, ο δραπέτης, καταζητούμενος για τρομοκρατία, Χριστόδουλος Ξηρός. Είχε βαμμένα ξανθά τα μαλλιά του και το μούσι του, και παρόλο που οπλοφορούσε -βρέθηκε πάνω του ένα πιστόλι- δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του. Το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου οδηγείται στον εισαγγελέα ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απευθύνει τα συγχαρητήριά του στις ελληνικές αρχές για την σύλληψη.

25 Ιανουαρίου 2015 - «Πρώτη φορά αριστερά»

Η αδυναμία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας λίγο πριν εκπνεύσει το 2014 οδηγεί σε βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Ο Ιανουάριος είναι η πρώτη φορά που ο ελληνικός λαός θα προσέλθει στις κάλπες μέσα στο ίδιο έτος- θα ακολουθήσουν άλλες δυο. Από αυτή την αναμέτρηση προκύπτει η «πρώτη φορά αριστερά» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, να συγκεντρώνει ποσοστό 36,34%. Στις 27 Ιανουαρίου ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, ο εναλλακτικός Γιάνης Βαρουφάκης γίνεται επικεφαλής του πιο καυρού χαρτοφυλακίου της χώρας, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου γίνεται πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Πέντε ημέρες αργότερα η κυβέρνηση απευθύνει το πρώτο «όχι» στους δανειστές «δια χειρός» Βαρουφάκη. Η φωτογραφία με την αμήχανη χειραψία του επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem και του τότε έλληνα υπουργού Οικονομικών, κατά την συνάντησή τους στις 30 Ιανουαρίου στην Αθήνα, καταγράφεται στους πηχυαίους τίτλους εγχώριων και διεθνών μέσων ενημέρωσης μαζί με τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη για την τρόικα ή τους θεσμούς: «Με αυτή τη σαθρά δομημένη επιτροπή δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε»!

6 Φεβρουαρίου 2015 - Το bullying κοστίζει ζωές

Στις 6 Φεβρουαρίου χάνονται τα ίχνη του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη ο οποίος θα βρεθεί μετά από ένα μήνα και πλέον, συγκεκριμένα στις 15 Μαρτίου, νεκρός σε αγροτική περιοχή στον Κατσικά Ιωαννίνων. Μετά την νεκροτομή που πραγματοποιείται στη σορό του σπουδαστή, ο ιατροδικαστής εκτιμά ότι «το σύνολο των ευρημάτων συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της αυτοχειρίας». Η υπόθεση Γιακουμάκη όμως, η οποία οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη, έστρεψε την προσοχή της ελληνικής κοινής γνώμης στο πρόβλημα του εκφοβισμού (bullying). (Στη φωτογραφία γκράφιτι με τη μορφή του Βαγγέλη Γιακουμάκη στον τοίχο του 2ου Γυμνασίου Ιωαννίνων)

11 Φεβρουαρίου - Το πρώτο διαπραγματευτικό «Όχι»

Το πρώτο αδιέξοδο στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους έρχεται στις 11 Φεβρουαρίου όταν η Ελλάδα γνωστοποιεί πως δεν συναινεί σε πρόταση των δανειστών για παράταση του μνημονίου. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναπτύσσει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα γέφυρα, το οποίο αρνούνται με τη σειρά τους οι δανειστές. Το Εurogroup τελειώνει χωρίς κοινό ανακοινωθέν κι η ασυμφωνία χαρακτήρων και προγραμμάτων προοικονομεί μια σειρά αδιεξόδων που θα ακολουθήσουν και θα εμπνεύσουν τα σενάρια για Grexit. Τα βλέμματα όλων στη συγκεκριμένη συνάντηση συγκεντρώνει τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών όσο και το ριγμένο ανάλαφρα στους ώμους Burberry κασκόλ του.

14 Φεβρουαρίου - Θάνατος μετανάστη στην Αμυγδαλέζα

Στις 14 Φεβρουαρίου, μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Ακαδημία και το Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών, στην Αμυγδαλέζα. Την προηγούμενη νύχτα έχει βρεθεί απαγχονισμένος ένας 28χρονος αλλοδαπός, ο θάνατος του οποίου σύμφωνα με την αστυνομία, αποδόθηκε σε αυτοκτονία. Με αφορμή το τραγικό περιστατικό προκλήθηκε ένταση και ακολούθησε εξέγερση μικρής έκτασης στον χώρο. Λίγες μέρες αργότερα κλιμάκιο του υπουργείου επισκέπτεται το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας και αποφασίζεται να αφεθούν ελεύθεροι σταδιακά όσοι πρόσφυγες κρατούνται εκεί. Είναι η πρώτη φορά, αλλά δυστυχώς όχι η τελευταία, που οι πρόσφυγες και η μεταναστευτική κρίση θα απασχολήσει τόσο τη χώρα μας όσο και την Ευρώπη.

18 Φεβρουαρίου - Ορκομωσία Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις 18 Φεβρουαρίου εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 13 Μαρτίου, όταν έληξε η θητεία του Κάρολου Παπούλια. Ορκίστηκε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

25 Φεβρουαρίου - Δίκη Παπακωνσταντίνου

Έπειτα από 24 χρόνια συγκροτείται το Ειδικό Δικαστήριο στο εδώλιο του οποίου κάθεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την εκδίκαση της υπόθεση για τη λίστα Λαγκάρντ. «Πηγαίνετε και μη καίτοι αμαρτάνετε...» ήταν η τελευταία φράση του Προέδρου του δικαστηρίου μετά την αναγγελία της ποινής φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή. Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία τον κ. Παπακωνσταντίνου ένοχο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος, αθωώνοντάς τον, όμως, για την απόπειρα απιστίας.

27 Φεβρουαρίου - Ο δήμος Μάνδρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 27 Φεβρουαρίου λόγω των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα διάρκειας σχεδόν 48 ωρών. Από τη σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισαν δρόμοι στην Μάνδρα, σπίτια και καταστήματα, ενώ τα ορμητικά νερά ενός χειμμάρου που υπερχείλισε παρέσυραν οχήματα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να απομακρύνει έξι άτομα από τα σπίτια τους και δύο από το αυτοκίνητό τους.

06 Μαρτίου - Ένα τεράστιο γκράφιτι καλύπτει το Πολυτεχνείο

Ξημερώματα της 6ης Μαρτίου και ο κόσμος που περνά έξω από το ιστορικό κτίριο της Πανεπιστημίου, παρατηρεί πως ο τοίχος καλύπτεται από ένα τεράστιο ασπρόμαυρο γκράφιτι. Το γκράφιτι γίνεται αντικείμενο έντονης διαμάχης, και προκαλεί την αντίδραση των Πρυτάνεων. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, διατάζει τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ενώ στις 29 Απριλίου ολοκληρώνονται οι εργασίες «αισθητικής αποκατάστασης» της πρόσοψης του κτιρίου, τις οποίες είχε αναλάβει ο δήμος Αθηναίων.

21 Απριλίου - Απόφαση μεταφοράς ταμειακών διαθεσίμων 1.500 φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Στις 21 Απριλίου πραγματοποιείται έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με θέμα την απόφαση μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων 1.500 φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τα ταμειακά διαθέσιμα και τα κεφάλαια των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών αποφασίστηκε να μεταφέρονται εντός δεκαπενθημέρου υποχρεωτικά σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης η μεταφορά αποφασίστηκε ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου δανεισμού του κράτους.

24 Απριλίου - Eurogroup στη Ρίγα

Στο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου έχει αποφασιστεί η παράταση τεσσάρων μηνών με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί από ελληνικής πλευράς αναλυτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το πρόγραμμα. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα όταν στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ο τότε υπουργός οικονομικών δέχεται έντονη κριτική από τους ομολόγους τους εξαιτίας της άρνησής του να παρουσιάσει μέτρα. Οι δηλώσεις που ακολουθούν από τους εταίρους κάνουν λόγο για περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα και υπογραμμίζουν πως είναι πλέον επείγουσα ανάγκη να επισπευστούν οι διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Η εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης μετατίθεται για αργότερα.

5 Μαΐου - Η 4χρονη Άννυ δολοφονείται από τον πατέρα της

Στις 5 Μαΐου, ο 27χρονος πατέρας που κατηγορείται ότι σκότωσε την 4χρονη κόρη του, Άννυ οδηγείται ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας, προκειμένου να απολογηθεί. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το κοριτσάκι δολοφονήθηκε από τον βιολογικό πατέρα του, βουλγαρικής υπηκοότητας, ο οποίος έκρυψε στην συνέχεια το πτώμα. Μάλιστα, ο 27χρονος φέρεται να τεμάχισε το άτυχο κορίτσι.

15 Μαΐου - Άλλη μια αναβολή για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Διακόπτεται εκ νέου η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά τα αιτήματα παραγόντων της δίκης αλλά και των τοπικών αρχών και φορέων για μεταφορά της δίκης από τις φυλακές Κορυδαλλού σε αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, φωνάζει, ιδιαίτερα φορτισμένη, προς την πλευρά των κατηγορουμένων, για μια ακόμα διακοπή του δικαστηρίου λόγω ανεπαρκών μέτρων ασφαλείας.

6 Ιουνίου - Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραιτείται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από τρία χρόνια, ανακοινώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του 10ου Συνεδρίου του κόμματος στις 6 Ιουνίου παραδίδοντας τη σκυτάλη στη Φώφη Γεννηματά που αναδείχτηκε πρώτη στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία στις 14 Ιουνίου.

10 Ιουνίου - Τοξικό νέφος καλύπτει την Αττική

Τοξικό νέφος κάλυψε την Αττική μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Οι προσπάθειες κατάσβεσης διήρκησαν πέντε ημέρες λόγω των εύφλεκτων υλικών και το «πλούσιο» σε διοξίνες και φουράνια και «εμπλουτισμένο» από πολυαρωματικούς υδρογονάνθρακες και άλλες καρκινογόνες, για τον ανθρώπινο οργανισμό, ουσίες, νέφος μεταμορφώνει τον Αττικό ουρανό. Ένα ακόμα οικολογικό έγκλημα που οφείλεται στην αυθαιρεσία που συντελείται στο χώρο της ταφής απορριμμάτων στη χώρα προκαλεί πανελλήνια κατακραυγή.

11 Ιουνίου - Η ΕΡΤ εκπέμπει ξανά

Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στις 6 το πρωί της 11ης Ιουνίου, επανήλθε στους δέκτες, μετά από δύο χρόνια, η ΕΡΤ. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, παρακολουθεί συγκινημένος την έναρξη της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής.

27 Ιουνίου - Δημοψήφισμα

Τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 27 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει αιφνιδίως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί της πρότασης συμφωνίας των δανειστών μετά την αποτυχία να συμφωνήσουν κατά τις διαπραγματεύσεις. Το δημοψήφισμα το οποίο ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε τη μορφή του πολιτεύματος, κατάφερε να διχάσει την ελληνική κοινωνία. Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος υπέρ του «Όχι» και υπέρ του «Ναι» συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες ενώ όλη η Ευρώπη είχε στραμμένο το βλέμμα στην ελληνική ενδοχώρα.

28 Ιουνίου - Επιβολή capital controls

Την 28η Ιουνίου η κυβέρνηση αποφασίζει να παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες και ταυτόχρονα να επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσει ό,τι απέμεινε. Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μέσω τραπεζών και η επιβολή ορίου αναλήψεων λειτουργεί στην αγορά σαν έμφραγμα, με τις εισαγωγές, τις διεταιρικές συναλλαγές αλλά και τις μεταφορές να παγώνουν. Ο κόσμος συρρέει στα ΑΤΜ και ο φόβος για το φημολογούμενο κούρεμα καταθέσεων απλώνεται παντού. Προβλήματα στην τροφοδοσία των ΑΤΜ λόγω αυξημένων εκροών παρατηρούνται ήδη από την επομένη της ανακοίνωσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

30 Ιουνίου - Η Ελλάδα δεν πληρώνει τη δόση του ΔΝΤ

Στη χορεία των κρατών όπως η Σομαλία, η Ζιμπάμπουε και το Σουδάν -που επί δεκαετίες σπαράσσεται και από εμφυλίους- μπαίνει η Ελλάδα, από τη στιγμή που και αυτή αθέτησε την πληρωμή των δόσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έληγαν στις 30 Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάπως έτσι η χώρα γίενται η πρώτη ανεπτυγμένη παγκοσμίως που αθετεί την προγραμματισμένη πληρωμή της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

5 Ιούλιου - Δεύτερη εκλογική νίκη του Τσίπρα

Στο ερώτημα αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(Ε.Κ.Τ.) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) η οποία προτάθηκε στις 25 Ιουνίου 2015, το 61,3% του ελληνικού λαού απαντά «ΟΧΙ» χαρίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα τη δεύτερη συνεχόμενη εκλογική νίκη.

5 Ιουλίου - Παραίτηση Σαμαρά

Στις 5 Ιουλίου, μετά τη συντριπτική νίκη του «Όχι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Σαμαράς υπέβαλε την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγοντας το δρόμο για τις εκλογές για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας

6 Ιουλίου - Αποκαθήλωση Βαρουφάκη

Με έντονα καταγγελτικό ύφος για τη στάση των δανειστών, αλλά και με αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα που δήλωσε πως η αποχώρησή «κρίθηκε πως ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας», ο Γιάνης Βαρουφάκης παραιτείται την επομένη του δημοψηφίσματος. Στη θέση του αναλαμβάνει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχει πλήρη γνώση για την έως τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης, αφού συνόδευε τον κ. Βαρουφάκη στα τελευταία Eurogroup.

12-13 Ιουλίου - Ολονύκτιο θρίλερ για μια Συμφωνία

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας εξέρχεται μετά από μία μαραθώνια διαπραγμάτευση 17 ωρών κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η οποία ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου και έληξε στις 13 Ιουλίου.

Αποτέλεσμα της συμφωνίας που εντέλει επετεύχθη ήταν το τρίτο κατά σειρά Μνημόνιο.

3 Αυγούστου - Βουτιά 20% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Απώλειες περίπου 20% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης και βουτιά σχεδόν 30% σημείωσε ο τραπεζικός δείκτης, κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου στις 3 Αυγούστου, έπειτα από πέντε εβδομάδες αναστολής διαπραγμάτευσης για τις μετοχές, μετά την αναγκαστική τραπεζική αργία και τα capital controls.

14 Αυγούστου - Ολονυχτία στην Ολομέλεια για το 3ο Μνημόνιο

Άλλη μια μακρά νύχτα ακολουθεί όταν η ολομέλεια της Βουλής συνεδριάζει για την ψήφιση του 3ου Μνημονίου. Η συμφωνία εγκρίνεται το πρωί της 15ης Αυγούστου αλλά κατά την ψηφοφορία καταγράφονται σημαντικές απώλειες για τον κυβερνητικό σχηματισμό.

20η Αυγούστου- Παραίτηση κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών

Μετά από την αποστασιοποίηση της λεγόμενης Aριστερής Πλατφόρμας και του επικεφαλής της Παναγιώτη Λαφαζάνη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και των μέτρων που την συνοδεύουν, η κυβέρνηση αναγκάζεται να παραιτηθεί στις 20 Αυγούστου.

28 Αυγούστου - Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Στις 28 Αυγούστου η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ορκίζεται υπηρεσιακή πρωθυπουργός και γίνεται η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα στην ιστορία της Ελλάδας. Ως επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης προκηρύσσει νέες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου.

20 Σεπτεμβρίου - «Τρίτη φορα Αριστερά»

Και από αυτή την εκλογική μάχη νικητής βγαίνει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,46%. Ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, αρκετά αποδυναμωμένη, με 28,10% ενώ με μικρότερα ποσοστά κάτω από 7%, ακολουθούν η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Εκτός από την αποχή που κατέγραψε νέο ρεκόρ - φτάνοντας στο 43,4% - μεγάλος κερδισμένος της συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης αναδεικνύεται ο Βασίλης Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αφού το κόμμα του πέτυχε για πρώτη φορά στην ιστορία του την είσοδο στο Κοινοβούλιο, με ποσοστό 3,43% και εννέα βουλευτές. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος συνεχίζουν την κυβερνητική τους συνεργασία. Μεγάλοι ηττημένοι, η τέως πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής πια της Λαϊκής Ενότητας, οι οποίοι μένουν εκτός κοινοβουλίου.

17 Σεπτεμβρίου - Ένα ακόμα ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Ένα ακόμα ναυάγιο στο Φαρμακονήσι κοστίζει τη ζωή σε 34 πρόσφυγες. Είναι δυστυχώς ένα από τα πολλά που σημειώθηκαν τη χρονιά που πέρασε στα ελληνοτουρκικά παράλια και που μαζί με τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας ή την χρησιμοποιούν ως διαμετακομιστικό σταθμό κάνει αναγκαία την εξεύρευση λύσης για την προσφυγική κρίση.

Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο φέτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ ενώ σύμφωνα με την ΕΛΑΣ σε πάνω από 186.700 ανέρχεται ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που κατέφθασαν στη Μυτιλήνη από την αρχή του έτους έως τον Σεπτέμβριο. Ο συγκεκριμένος αριθμός είναι ο τριπλάσιος των μόνιμων κατοίκων του νησιού, οι οποίοι ανέρχονται μόλις σε 73.179. Εθελοντές γιατροί και ιατρικό προσωπικό προσπαθούν να επαναφέρουν στη ζωή ένα μωρό, μετά από ναυάγιο που σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου στη Λέσβο.

18 Νοεμβρίου - Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα

Μια από τις ωραιότερες παραλίες της Λευκάδας, η παραλία των Εγκρεμνών καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από βράχους μετά τις κατολισθήσεις που προκάλεσε ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νησί στις 18 Νοεμβρίου. Το χτύπημα του Εγκέλαδου άφησε πίσω του δύο νεκρούς και τέσσερις τραυματίες, ενώ το νησί μετατοπίστηκε κατά 36 εκατοστά προς τον νότο.

5 Νοεμβρίου - Χτυπούν τον Γιώργο Κουμουτσάκο

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για την γενοκτονία των Ποντίων, ξεσηκώνουν σωρεία αντιδράσεων. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στις 5 Νοεμβρίου, σημειώνονται επεισόδια έξω από τη Βουλή και άγνωστοι που βρίσκονταν μεταξύ των συγκεντρωμένων χτυπούν μπροστά στα μάτια των αστυνομικών τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο.

24 Νοεμβρίου - Βόμβα στα γραφεία του ΣΕΒ

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώνεται στις 24 Νοεμβρίου στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα, προκαλώντας υλικές ζημιές τόσο στο κτήριο όπου στεγάζεται ο ΣΕΒ, όσο και στην πρεσβεία της Κύπρου, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι.

10 Ιανουαρίου - Εκλογές Νέας Δημοκρατίας

Για τέταρτη φορά οι έλληνες πολίτες κα συγκεκριμένα οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, καλούνται στις κάλπες αυτή τη φορά για να διαλέξουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις 20 Δεκεμβρίου, η οποία επιχειρείται για δεύτερη φορά, αφού την πρώτη δεν είχε λειτουργήσει το σύστημα, δεν βγάζει νικητή με απόλυτη πλειοψηφία. Στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου, θα αναμετρηθεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

22 Δεκεμβρίου - Ιστορική απόφαση για το σύμφωνο συμβίωσης

Συγκέντρωση έξω και εντός του κτιρίου της Βουλής καθώς και έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών πραγματοποίησαν στις 22 Δεκεμβρίου ομοφυλοφιλικές οργανώσεις για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της εκκλησίας στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Στις 22 Δεκεμβρίου το σύμφωνο συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια έγινε νόμος του κράτους αφού ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία μετά από συζήτηση που εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους και με έντονες αντεγκλήσεις στην Ολομέλεια. Στην ονομαστική ψηφοφορία -στην οποία πολλοί ήταν οι απόντες βουλευτές- συμμετείχαν 249 βουλευτές και υπερψήφισαν 194 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 55 βουλευτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider