Παράνομη έκρινε η Επιθεώρηση Εργασίας την κατάργηση των δώρων εορτών και επιδομάτων άδειας των διοικητικών υπαλλήλων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καλώντας τον πρόεδρο της, Γεώργιο Μπαμπινιώτη, να συμμορφωθεί το συντομότερο με την απόφαση.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), η οποία κοινοποίησε το έγγραφο που υπογράφεται από τον Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Γ. Σούκο, χαρακτηρίζει το πόρισμα ως «απόφαση σταθμό», καθώς η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία υποχρεούται να καταβάλλει αναδρομικά από το 2012 τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 ο τότε υπουργός Παιδείας και Πρόεδρος του ΔΣ της Φ.Ε. κ. Μπαμπινιώτης είχε υπογράψει γνωμοδότηση, σύμφωνα με την οποία καταργούνταν τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας σε όλους τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία. Για την ενέργειά του αυτή, η ΟΙΕΛΕ τον είχε καταγγείλει δημόσια και είχε υποβάλει εις βάρος του μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Ειδικού Γραμματεία του ΣΕΠΕ (που κοινοποιεί η ΟΙΕΛΕ) η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία δεν αποτελεί Νομικό Πρόσωπο του Δημοσίου Δικαίου ώστε οι υπάλληλοί της να θεωρούνται δημόσιοι, αλλά κοινωφελές ίδρυμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Άρα είναι σωματείο του Ιδιωτικού Δικαίου και οι εργασιακές σχέσεις των διοικητικών υπαλλήλων της διέπονται από τις διατάξεις του Εργατικού Δικαίου.

Από τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας, η κατάργησή τους για τους υπαλλήλους της Φ.Ε. είναι αυθαίρετη και παράνομη. Ο Ειδικός Γραμματέας τονίζει ότι σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί ο κ. Μπαμπινιώτης με τη νομιμότητα, θα επιβληθούν οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει το άρθρο 8, παρ. 1 του Ν. 2336/1995 (φυλάκιση έξι μηνών και πρόστιμο μεταξύ του 25-50% του ποσού που οφείλει στους εργαζόμενους).

Σχετικά με τον κ. Μπαμπινιώτη, η ΟΙΕΛΕ σχολιάζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και πρώην υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης παραβιάζει τη νομιμότητα. Έχουμε προβεί επανειλημμένως σε καταγγελίες για μαύρη εργασία, εκδικητικές απολύσεις, παράνομες μειώσεις μισθών, μη καταβολή υπερωριών, άρνηση εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, αντιποίηση αρχής κ.λπ.. Έχουμε, επίσης, καταγγείλει τον κ. Μπαμπινιώτη για το ότι αρνείται την εφαρμογή του άρθρου 2, παρ. 3 του Ν. 682/77 για έλεγχο των οικονομικών της Φ.Ε. από το Υπουργείο Παιδείας».

Και καταλήγει η ΟΙΕΛΕ στην ανακοίνωσή της: «Τουλάχιστον είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Πολιτεία δείχνει την πρόθεση να τηρηθεί η νομιμότητα και να τιμωρηθούν όσοι την παραβιάζουν. Ας ελπίσουμε αυτή τη φορά η πρόθεση της Πολιτείας να υλοποιηθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ