Τσίπρας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Τουρκίας στο προσφυγικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Αναγνωρίστηκε ο ρόλος της Τουρκίας στο προσφυγικό

Διμερείς συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και το Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande θα έχει το πρωί της Παρασκευής στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Η συνάντηση με την κ. Merkel έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 09:30 τοπική ώρα (10:30 ώρα Ελλάδας), ενώ με τον κ. Hollande θα καθοριστεί εντός της ημέρας.

Εν τω μεταξύ, χθες μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου κυριάρχησε το προσφυγικό ζήτημα.

Όπως επεσήμανε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος της Συνόδου, αναγνωρίστηκε ο ρόλος κλειδί της Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών αλλά και έγινε ένα βήμα ώστε να ανταπεξέλθουμε με ανθρωπιά σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». Επιπλέον διευρκίνισε πως είναι ανάγκη να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο Ε.Ε. –Τουρκίας, ενώ αναγνωρίστηκε και η σημασία στη σχέση Ελλάδας Τουρκίας στη μείωση των προσφυγικών ροών.

Ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της Ε.Ε. προς τρίτες χώρες, προκειμένου να ενεργοποιηθούν παλαιότερες συμφωνίες επανεισδοχής ενώ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.Από πλευρφάς τους και οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αναγνώρισαν την ανάγκη να υπάρξει ένας μηχανισμός επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία και δεσμεύθηκαν να ξεκινήσει από το Φλεβάρη.

Όσον αφορά την προετοιμασία των κέντρων καταγραφής προσφύγων (hotspots) στα νησιά, o πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, ολοκληρώνοντας την κατασκευή τους, αλλά και τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «όλοι χαιρέτισαν, και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία», σε αυτό το ζήτημα,.

«Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον», δήλωσε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ένα «μέλλον φραχτών και βίας», αλλά ένα μέλλον «αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και συνυπευθυνότητας».

Όσον αφορά στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι μια απόφαση την οποία καλωσορίζουμε» και επεσήμανε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η δράση αυτών των σωμάτων εναπόκειται στην ευθύνη της διαφύλαξης των συνόρων που παραμένει εθνική ευθύνη». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις για αυτό το θέμα θα ληφθούν έως τον Ιούνιο.

Στη σύσταση ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, διευκρινίζοντας πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε αποφάσεις μέχρι το τέλος Ιουνίου ενώ ξεκαθάρισε πως το νέο σώμα θα έχει ευρείες αρμοδιότητες για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης του Σένγκεν.

Σε ότι αφορά την Τουρκία ο κ. Tusk ανέφερε ότι είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει υποσχεθεί ότι θα λάβει.

Τονίζοντας την ανάγκη αποτελεσματικότερης φύλαξης των συνόρων τόσο ο κ. Tusk όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, κ. Juncker, δήλωσαν αισιόδοξοι ενώ ο κ. Juncker εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη θετική υποδοχή των προτάσεων που πρόσφατα υπέβαλε η Ευρωπαΐκή Επιτροπή για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων η οποία θα αντικαταστήσει την Frontex. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να συμφωνήσουμε επί της προτάσεως της Επιτροπής έως τον Ιούλιο του 2016. Τέλος ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνου 2

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της - με δεδομένο ότι δεν μειώνεται αισθητά η ροή των προσφύγων προς την Ελλάδα - ο κ. Tusk απάντησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς είναι επαρκείς ή όχι.

Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Juncke εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει υποχώρηση του αριθμού.

Σχετικά με την Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε πολύ θετική τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του Frontex για την ανάπτυξης ομάδων ταχείας επέμβασης στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider