Κορονοϊός: Ποιοι παίρνουν σειρά για εμβολιασμό μέσα στον Μάρτιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Ποιοι παίρνουν σειρά για εμβολιασμό μέσα στον Μάρτιο
Μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί και όσοι ζουν σε κλειστές δομές, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις κοινωνικές ομάδες που θα κάνουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μέσα στον Μάρτιο αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» στην Ελλάδα

Οι ευπαθείς ομάδες υψηλού θα είναι το επόμενο πληθυσμιακό γκρουπ που θα συμμετάσχει στην εμβολιαστική διαδικασία κατά του κορονοϊού ενώ μέσα στον Μάρτιο ανοίγει ο εμβολιασμός και για τις ηλικιακές ομάδες 70 έως 74 και 65 έως 69 ετών.

Όπως εκτίμησε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι τα τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα έχουν εμβολιαστεί.

Τέλος, ως τις αρχές Απριλίου θα έχουν εμβολιαστεί και όσοι ζουν σε κλειστές δομές.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι καταγράφεται αυξημένη συμμετοχή στην εμβολιαστική διαδικασία με τους εμβολιασμούς να έχουν ξεπεράσει τα 1,12 εκατομμύρια. Μόνο τη Δευτέρα έγιναν 30.000 εμβολιασμοί, σύμφωνα με το kathimerini.gr.

Από το σύνολο των εμβολιασθέντων περίπου 747.000 πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 373.000 έχουν πλήρως εμβολιαστεί.

Οι αριθμοί αυτοί δημιουργούν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα περί το 7,12%.

Οσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά συμετοχής:

  • Στις ηλικίες 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 212.000, πολίτες, ποσοστό 57%
  • Στις ηλικίες 80 – 84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000, ποσοστό 58%,
  • Στα άτομα ηλικίας 75-79, έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 65% και
  • Στις ηλικίες 60 – 64 έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν κλείσει ραντεβού 352.000 πολίτες ποσοστό που ξεπερνά ήδη το 50% για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι έως τον Απρίλιο η Pfizer θα έχει παραδώσει 1,71 εκατ. δόσεις, ενώ και η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι θα τηρήσει τις παραδόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της για το β’ τρίμηνο του έτους. Συνολικά πρόκειται για 1,2 εκατ. δόσεις από τις οποίες οι πρώτες 400.000 αναμένονται τέλος Απριλίου στη χώρα μας

Οι δύο έρευνες που άλλαξαν την οδηγία για την AstraZeneca

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ανακοινώνοντας και επισήμως τη χορήγηση του εμβολίου της Astra Zeneca και στους άνω των 64 ετών αναφέρθηκε στα νέα ερευνητικά δεδομένα που συνεισέφεραν στη νέα απόφαση:

Η πρώτη μελέτη προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ύστερα από έρευνα σε πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων διαπιστώθηκε ότι με τη χορήγηση μίας δόσεως του εμβολίου (είτε της AstraZeneca είτε της Pfizer) μετά από διάστημα 28 – 35 ημερών, που θεωρείται ότι είναι ένα διάστημα που έχουν παραχθεί ικανοποιητικά αντισώματα, μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer κατά 85% και με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά 94%. Το συμπέρασμα είναι ότι με μία δόση εμβολίου επετεύχθη η μείωση των εισαγωγών με τη νόσο COVID στα νοσοκομεία.

Η δεύτερη μελέτη, και είναι ίσως η μεγαλύτερη από πλευράς αριθμού, προέρχεται επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αφορά σε 7,5 εκατομμύρια πληθυσμό και υπεύθυνη για την αξιολόγηση είναι η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Λονδίνου.

Και σε αυτή την περίπτωση, έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα της συμπτωματικής νόσου, φαίνεται ότι με μία δόση εμβολίου, όπως και στην προηγούμενη μελέτη, μειώνεται ο κίνδυνος και από τα δύο εμβόλια κατά 80%.

«Με τα νέα, λοιπόν, δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις στη χώρα μας, έτσι ώστε το εμβόλιο της AstraZeneca, το εμβόλιο της Οξφόρδης να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου

Οι ευπαθείς ομάδες

Οι ευπαθείς ομάδες Α και Β στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατανέμονται ως εξής:

Ομάδα Α:

  • Μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου
  • Μεταμόσχευση μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων κατά το τελευταίο 6μηνο ή με συνεχιζόμενη λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής Νεφρική ανεπάρκεια
  • Υποβολή σε αιμοκάθαρση, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 5 Καρκίνος υπό αγωγή
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, με αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης ή με αναστολείς της πολυμεράσης της πολυ-ADP-ριβόζης (PRAP)
  • Αιματολογικός καρκίνος (π.χ. λευχαιμία, λέμφωμα, πολλαπλούν μυέλωμα) σε άτομα που υποβάλλονται σε αγωγή. Ανοσοκαταστολή
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις υπό ανοσοκατασταλτική ή ανοσοτροποποιητική αγωγή μετρίου – υψηλού κινδύνου
  • Βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια
  • HIV με CD4<200 κύτταρα/μL
  • Κυστική ίνωση
  • Άσθμα σοβαρού βαθμού (επανειλημμένες νοσηλείες κατά το τελευταίο έτος)
  • Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) σοβαρού βαθμού (χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον)
  • Σύνδρομο Down
  • Άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις, σύμφωνα με κλινικά κριτήρια

Στην ομάδα Β των ευπαθών ομάδων κατατάσσονται οι υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν από το υπουργείο αναλυτικά και αφορούν άτομα 18-59 ετών. Ορισμένες εξ αυτών είναι: καρδιολογικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, σοβαρά αναπνευστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider