Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα πετύχει το σύνδρομο των σκυλιών του Παβλόφ-Έντονη κινητικότητα για Λιβύη

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δένδιας: Η Τουρκία δεν θα πετύχει το σύνδρομο των σκυλιών του Παβλόφ-Έντονη κινητικότητα για Λιβύη
Σαφές μήνυμα προς την γείτονα και τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σαφές μήνυμα προς την γείτονα και τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. «θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση και η Τουρκία δεν θα επιτύχει να δημιουργήσει σύνδρομο των σκυλιών του Παβλόφ» τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι πριν ανέβει στο βήμα της Βουλής μίλησε τηλεφωνικά με τον απεσταλμένο του ΓΓ ΟΗΕ στην Λιβύη, ενώ στις 14:30 επίκειται συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργέϊ Λαβρόφ. Μάλιστα, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, είναι η δεύτερη φορά που συνομιλεί με τον υπουργό Εξωτερικών αυτή την εβδομάδα, ενώ ήδη έχει μιλήσει δύο φορές με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, απορρίπτοντας αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για υποβαθμισμένες σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με ΗΠΑ και Ρωσία.

Ειδικά για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα ο υπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα αντιδρά όπως πρέπει και όταν πρέπει, ενώ έκανε λόγο για «απλοϊκότητα» στον τρόπο που αντιδρά η γείτονα.

Ο υπουργός μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του σχεδίου νόμου «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας» περιέγραψε το απαρχαιωμένο σύστημα λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του υπουργείου, ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξαν πιέσεις για να αυξήσει τον όριο ηλικίας στους διπλωμάτων από τα 65 στα 67 χρόνια. «Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν διπλωμάτες στην ηλικία των 50 και 55 ετών που δεν θα διοικήσουν ποτέ Πρεσβεία» είπε, κλείνοντας αποφασιστικά την «πόρτα» σε όσους προσδοκούσαν παράταση θητείας σε σημαντικά «πόστα» του εξωτερικού.

Ο Νίκος Δένδιας προανήγγελλε άλλα δύο νομοσχέδια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι ο ίδιος ως υπουργός πρέπει να «υπογράφει εντάλματα πληρωμής για 500 και 700 ευρώ!». Την ίδια στιγμή έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για την ψηφιοποίηση του τεράστιου Αρχείου του ΥΠΕΞ λέγοντας ότι αν δεν προχωρήσει κινδυνεύει να χαθεί πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της χώρας.

Για Έλληνες εξωτερικού

Μεταξύ των αλλαγών που θα φέρει η ψηφιοποίηση υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών είναι η παροχή υπηρεσιών από Πρεσβείες και Προξενεία σε Έλληνες του εξωτερικού. «Το υπουργείο λειτουργεί με όρους δεκαετίας του ‘80» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider