Πρόταση για αύξηση των πόρων του ΤΕΒΑ για διανομές γευμάτων σε άπορους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόταση για αύξηση των πόρων του ΤΕΒΑ για διανομές γευμάτων σε άπορους
Ο αριθμός των ωφελουμένων κάθε μήνα ξεπερνάει τους 400.000.

Την αύξηση των πόρων του ΤΕΒΑ για διανομές προϊόντων στους άπορους δρομολογεί το υπουργείο Εργασίας.

«Το πρόγραμμα προέβλεπε την διαχείριση 330 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020, ενώ τώρα γίνονται νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα 2021-2027, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε αύξηση του ποσού βοήθειας, πάνω από 400 εκατ. ευρώ», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Στην επίσκεψη του στα γραφεία του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), συζητήθηκε η πορεία των έργων που υλοποιεί το Εθνικό Ινστιτούτο κατά την τρέχουσα περίοδο.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά το ΤΕΒΑ, υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση τόσο για τις άμεσες παρεμβάσεις που γίνονται σε σχέση με την πανδημική κρίση (διανομές τροφίμων κατ’ οίκον, τήρηση μέτρων υγείας και ασφάλειας), όσο και για την πορεία του προγράμματος πανελλαδικά, όπου 250.000 οικογένειες που αριθμούν συνολικά 400.000 ωφελούμενους (άτομα ακραίας φτώχειας) λαμβάνουν ποιοτική επισιτιστική βοήθεια.

Ο αριθμός των ωφελουμένων κάθε μήνα ξεπερνάει τους 400,000 ενώ ο συνολικός αριθμός ωφελουμένων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Ταμείου ξεπερνάει το 1.000.000. Το ελληνικό πρόγραμμα είναι το μοναδικό στη Ευρώπη, το οποίο προμηθεύει τους δικαιούχους και με νωπά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα το ΤΕΒΑ μέσω των 57 Κοινωνικών Συμπράξεων (Δήμων / Περιφερειών) και 600 εταίρων, λειτουργεί 600 σημεία διανομής για 80 διαφορετικά είδη τροφίμων και 30 είδη βασικής υλικής συνδρομής σε όλη τη χώρα.

Πραγματοποιεί 25 διανομές μηνιαίως ανεξαρτήτως περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19 (διανομές κατ’ οίκον, κατόπιν ραντεβού, drive through κλπ).

Οικονομικά έχει προκηρυχθεί το 90% του συνολικού του προϋπολογισμού (330,5 εκατ. ευρώ), το 70% έχει συμβασιοποιηθεί και μέχρι το τέλος του 2021 θα έχει απορροφηθεί και αποπληρωθεί από την Ε.Ε. το 100% δαπανών του. Συνολικά από το 2016, έχουν διανεμηθεί 45,5 τόνοι τροφίμων, εκ των οποίων το 40% αφορά τους τελευταίους 15 μήνες.

Ταυτόχρονα, το ΤΕΒΑ υλοποιεί και μια σειρά από συνοδευτικά μέτρα για τους ωφελούμενους (κοινωνικά φροντιστήρια, συμβουλευτική, αθλητικές δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση παιδιών)

Ο υπουργός από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση των παρεμβάσεων και της απορροφητικότητας των πόρων του ΤΕΒΑ, να υπάρξει με ευελιξία και διαφάνεια άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ωφελούμενων, ώστε το κάθε ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα να φθάσει στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες των συμπολιτών μας.

Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα να υπάρξει συνέργεια μεταξύ ΤΕΒΑ και Μηχανισμού Διάγνωσης, ώστε να εντοπιστούν οι νέες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημική κρίση στα πεδία της αγοράς εργασίας, της καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ώστε να σχεδιαστούν οι περαιτέρω πολιτικές του υπουργείου Εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider