Τι οδήγησε στο lockdown στην Κοζάνη, τις ενέργειες που προηγήθηκαν και τι σημαίνει αυτό για την υπόλοιπη χώρα, εξήγησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.

Τι οδήγησε στην απόφαση για την Κοζάνη

Μιλώντας για το πού βασίστηκε η απόφαση για την Κοζάνη, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: «Όσα συμβαίνουν δέίχνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Τα δεδομένα αλλάζουν. Όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στην Κοζάνη, που βρίσκεται σε επίπεδο συναγερμού 4. Η απόφαση βασίστηκε στα επίπεδα κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, τη συνεχή αυξητική τάση, την εκτεταμένη διασπορά στην κοινότητα και τα δεκάδες μικρά clusters σε όλη την περιοχή».

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που έχουν παρθεί στην Κοζάνη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημείωσε: «Προβλέπεται. Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εργασίας. Αναστέλλονται όλες οι συναθροίσεις, απαγορεύονται οι μετακινήσεις από και προς την Κοζάνη.

Να αναφερθώ στα διάφορα ερωτήματα για περαιτέρω μέτρα στα σχολεία. Η εκ περιτροπής λειτουργία προβλέπεται όταν υπάρχουν συρροές στα σχολεία. Στην Κοζάνη υπάρχουν 20 κρούσματα σε σχολεία 4 εκπαδευτικοί, 15 μαθητές. Δεν έχει υπάρξει συρροή εντός εκπαιδευτικής μονάδας.

Αναστέλλονται όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης. Πρατήρια καυσίμων, φαρμακεία, συνεργεία οχημάτων και επισκευής, καταστήματα υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών. Ανοιχτά καθαριστήρια και pet shop. Παραμένουν ανοιχτές όσες παρέμεναν και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας».

«Καμπανάκι» και για τα Γιάννενα

Όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Μαζί με Παπαγεωργίου και Πρεζεράκο θα βρεθούμε το Σάββατο στην Κοζάνη, θα πάρουμε μέρος σε σύσκεψη με τους 4 δημάρχους και τον Περιφερειάρχη. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στα Γιάννενα. Και εκεί η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση της πανδημίας. Ενεργοποίηση του επιπέδου 4, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλη τη χώρα. Η εφαρμογή των κανόνων πρέπει να είναι προτεραιότητα».