ReGeneration: Προσφέρει ευκαιρίες εργασίας και «χτυπά» το brain drain

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ReGeneration: Προσφέρει ευκαιρίες εργασίας και «χτυπά» το brain drain
Οι αιτήσεις για τον 10ο γενικό κύκλο του προγράμματος ReGeneration είναι ανοιχτές έως τις 2 Μάρτιου.

Όλο και περισσότεροι νέοι πτυχιούχοι στη χώρα μας ψάχνουν μία ευκαιρία για να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ενώ βρίσκονται αντιμέτωποι με το δίλημμα: να μείνουν στην Ελλάδα ή να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Από την πλευρά τους, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν και να προσλάβουν εργαζομένους με τα απαιτούμενα προσόντα και δεξιότητες.

Αν και το παραπάνω ακούγεται αντιφατικό, αποτελεί ωστόσο την πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας, με το «χάσμα» ανάμεσα στους νέους πτυχιούχους και τις επιχειρήσεις να μοιάζει αρκετές φορές, αγεφύρωτο.

Με στόχο να συμβάλλει στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και του brain drain, την ενίσχυση της νεανικής απασχολησιμότητας και το γεφύρωμα του χάσματος μεταξύ του νέου πτυχιούχου και της αγοράς εργασίας, δημιουργήθηκε το ReGeneration.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αμειβόμενης απασχόλησης και εκπαίδευσης στην Ελλάδα, το οποίο αποτελεί ενέργεια των Global Shapers Athens Hub, πρωτοβουλία του World Economic Forum.

«Πέντε χρόνια πριν και όσο η κρίση στην Ελλάδα έδειχνε το σκληρό της πρόσωπο στους νέους της χώρας, δημιουργήθηκε το ReGeneration. Κάτι που ξεκίνησε ως μια υπέρμετρα αισιόδοξη ιδέα, μετουσιώθηκε βήμα-βήμα σε ένα «εισιτήριο» δημοκρατικοποίησης της πρόσβασης στην ευκαιρία για επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη των νέων πτυχιούχων, χτίζοντας γέφυρες σε μια προσπάθεια ανοικοδόμησης του οικοσυστήματος εκπαίδευσης και απασχόλησης στη χώρα» λέει στο insider.gr η Κατερίνα Κυπραίου, Senior Project Manager του ReGeneration.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους πτυχιούχους όλων των ειδικοτήτων μέχρι 29 ετών, με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία, οι οποίοι συμμετέχουν και σε εξωακαδημαϊκές δραστηριότητες και θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα.



Είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και υποστηρίζεται από τους: Coca-Cola, The Coca-Cola Foundation, The Hellenic Initiative και Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ οι υπηρεσίες του προς εταιρείες και υποψηφίους δεν συνεπάγονται καμία οικονομική υποχρέωση.

Από τις 17 Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει μάλιστα, ο 10ος γενικός κύκλος του προγράμματος με τις αιτήσεις μέσω της πλατφόρμας www.regeneration.gr να είναι ανοιχτές έως τις 2 Μαρτίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον προηγούμενο κύκλο ήδη, το πρόγραμμα είναι προσβάσιμο και σε άτομα με αναπηρία.

regeneration

Τι είναι το πρόγραμμα ReGeneration

Ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στην πλατφόρμα, την περίοδο που είναι ανοιχτοί οι κύκλοι του προγράμματος και εφόσον πληροί τα κριτήρια καταθέτει την αίτησή του.

Το ReGeneration αποτελείται από:

  • Δύο γενικούς κύκλους αιτήσεων τον χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) όπου μπορούν να συμμετέχουν υποψήφιοι από όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα.
  • To ReGeneration Academy. Πρόκειται για έναν πυλώνα στοχευμένης εκπαίδευσης, που αποσκοπεί στο re/up-skilling νέων πτυχιούχων σε τομείς υψηλής ζήτησης που παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη ταλέντου.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μετά την αίτησή τους περνούν από μία απαιτητική διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, που περιλαμβάνει δύο στάδια:

  • Ψυχομετρικό τεστ ικανοτήτων και προσωπικότητας σε μορφή gamification, από την εταιρεία, Arctic Shores, όπου χαρτογραφούνται περισσότερα από 12.000 check points του χαρακτήρα του κάθε υποψηφίου.
  • Live Assessment Centre: συμπεριφορικές συνεντεύξεις από έμπειρα ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ελληνικής αγοράς.

Σημειώνεται ότι από τις αρχικές αιτήσεις μόνο το 5-8% επιτυγχάνει στη διαδικασία και περνά στο επόμενο στάδιο.

Οι επιτυχόντες στη συνέχεια συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης που αποτελείται από 32 ώρες business και soft skills training, 60 - 250 ώρες hard-skills training (μέσω του ReGeneration Academy), mentoring από ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ελληνικής αγοράς, την ευκαιρία προσφοράς 25 ωρών εθελοντικής εργασίας σε επιλεγμένες ΜΚΟ, και τη δια βίου εκπαίδευση μέσω της πλατφόρμας του LinkedIn Learning, που διαθέτει πάνω από 9000 courses όλων των ειδικοτήτων.

Το επόμενο στάδιο αποτελεί και τον απώτερο στόχο του προγράμματος: την άμεση απορρόφηση των υποψηφίων σε οργανικές θέσεις σε όλη την Ελλάδα, με δύο βασικές συμβατικές υποχρεώσεις από πλευράς εταιρειών: κατ’ ελάχιστον 6μηνη σύμβαση εργασίας και 750 ευρώ μεικτά τον μήνα (επίσης κατ΄ελάχιστον).

Μέχρι στιγμής στα προγράμματα ReGeneration έχουν γίνει περισσότερες από 1.300 προσλήψεις, (οι μισές περίπου έχουν γίνει τους τελευταίους 15 μήνες) ενώ σε ποσοστό 92% έγινε ανανέωση των συμβολαίων πέραν του αρχικού εξαμήνου από τις εταιρείες που προσέλαβαν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Συνολικά περισσότερες από 450 εταιρείες συνεργάζονται με το πρόγραμμα προσλαμβάνοντας ταλαντούχους νέους.

Παράλληλα, μέσω του ReGeneration Academy, τον πυλώνα εξειδικευμένης εκπαίδευσης, το πρόγραμμα επενδύει καθημερινά στο re/up-skilling νέων πτυχιούχων σε τομείς της αγοράς που παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη ταλέντου. Έως σήμερα με την αρωγή των χρηματοδοτών μας και στρατηγικών συνεργασιών με τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του προγράμματος - Project Future, τον Όμιλο TITAN, τη Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά και το ΙΝΣΕΤΕ έχουν προσφερθεί χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης και προσομοίωσης της αγοράς εργασίας σε τομείς αιχμής, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider