Ανεκτίμητης αξίας το σπάνιο έργο του Ελ Γκρέκο στην Κρήτη (pic)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεκτίμητης αξίας το σπάνιο έργο του Ελ Γκρέκο στην Κρήτη (pic)
Στον Ιερό Ναό της Παναγίας εντοπίστηκε μια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης, που πιθανολογείται πως είναι έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.

Ένας πίνακας ο οποίος θεωρείται πως είναι ένα από τα πρωιμότερα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, του διάσημου ζωγράφου El Greco, βρέθηκε σε εκκλησία στην Κρήτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του έφορου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλη Ανδριανάκη στο Συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο της Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Συγκεκριμένα, στον Ιερό Ναό της Παναγίας στον Τσιβαρά Αποκορώνου εντοπίστηκε μια εικόνα της Αγίας Αικατερίνης και της Παναγίας της Οδηγήτριας που πολύ πιθανό να αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία δεν είχε ακόμη αναχωρήσει από την Κρήτη για την Ιταλία.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του CretaLive, ο κ. Ανδριανάκης δήλωσε πως η εικόνα αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη που βρίσκεται στην Κρήτη και η μελέτη της τεχνοτροπίας της θα συμβάλει σημαντικά στη γνώση για την κρητική περίοδο του Ελ Γκρέκο, από την οποία ελάχιστα γνωρίζουν οι μελετητές, μέχρι τώρα.

s

Η εικόνα χρονολογείται στο β΄ μισό του 16ου αιώνα και τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της διαφέρουν σημαντικά από το έργο των άλλων γνωστών ζωγράφων της Κρητικής Σχολής. Τα στοιχεία αυτά, προσιδιάζουν στο καλλιτεχνικό ιδίωμα του Θεοτοκόπουλου.

Θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί, όπως αναφέρει το cretalive.gr, ότι η εικόνα βρέθηκε κομμένη από δύο πλευρές προκειμένου να χωρέσει στο τέμπλο της εκκλησίας του Τσιβαρά. Λόγω του γεγονότος αυτού απουσιάζει από το κάτω μέρος της εικόνας η υπογραφή του ζωγράφου, ωστόσο η μελέτη των υπαρχόντων στοιχείων θα συνεχιστεί ενδελεχώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider