Πλήθος παραβάσεων στην αγορά τροφίμων και ποτών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλήθος παραβάσεων στην αγορά τροφίμων και ποτών

Πλήθος προστίμων επιβλήθηκαν στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία-συσκευασία-τυποποίηση διακίνηση και εμπορία προϊόντων-τροφίμων ζωικής και φυτικής παραγωγής, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Σε συνέχεια πολιτικής απόφασης σε επίπεδο γενικών γραμματέων συναρμόδιων υπουργείων, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας, του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥ.Κ.Α.Π.), των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, της υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.), υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων, του ΣΕΠΕ και με τη συνδρομή των τοπικών Αστυνομικών Αρχών, κατά το χρονικό διάστημα από 14-4-2016 έως 27-4-2016, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε όλη την επικράτεια και διαπιστώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

Στο νομό Ηλείας σε τρεις επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν σοβαρές παραβάσεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις. Από την υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Πάτρας πραγματοποιήθηκε φορολογικός έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις και λήφθηκαν φορολογικά στοιχεία. Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ελέγχθησαν συνολικά 155 εργαζόμενοι των επιχειρήσεων, για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας και άλλων διατάξεων, χωρίς να προκύψουν παραβάσεις.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε γεωργική-κτηνοτροφική επιχείρηση (σφαγείο) στη Βόρεια Ελλάδα:

- Από τη διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

- Από τη γενική διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής διαπιστώθηκε ότι 430 αρνιά δεν έφεραν την προβλεπόμενη σήμανση και δεν συνοδεύονταν από πιστοποιητικά διακίνησης προς σφαγή.

Σε σφαγεία της Αθήνας κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν εντόσθια και κρέατα.

Σε εταιρία της Β. Ελλάδας που δραστηριοποιείται στο χονδρικό εμπόριο κρέατος, προϊόντων κρέατος και σε εκτροφή αιγοπροβάτων:

- Από γενική διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής διαπιστώθηκε η είσοδος 5.302 ζώων και από τον έλεγχο προέκυψε έλλειμμα 2.000 αμνοεριφίων και σχεδόν το σύνολο των ζώων να μην φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση για να αποδεικνύεται η ιχνηλασιμότητά τους και χώρος σταβλισμού τους να μην είναι αδειοδοτημένος.

Σε εταιρία παραγωγής και εμπορίας αυγών, που βρίσκεται στα Μέγαρα:

- Από τη διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διαπιστώθηκε μία παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Στα σημεία εισόδου της χώρας από μεικτό κλιμάκιο των προαναφερόμενων Υπηρεσιών (Κακκαβιά, Προμαχώνας, Εύζωνοι) ελέγχθησαν 45 περίπου οχήματα, χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα. Βεβαιώθηκαν τέσσερις παραβάσεις ΚΟΚ.

Από έλεγχο στα σφαγεία Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, ανευρέθησαν 2100 αρνιά, χωρίς να είναι γνωστή η προέλευση και ο προορισμός τους και η υπόθεση διερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά σε φορτηγά αυτοκίνητα, φορτωμένα με νωπά αγροτικά προϊόντα, που κατέφθασαν με πλοία από την Κρήτη.

Ελέχθησαν 12 φορτηγά και από τους ελέγχους προέκυψαν:

α) Από τους ελεγκτές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

- Σε πέντε φορτηγά αυτοκίνητα διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις ως προς τις προδιαγραφές εμπορίας και ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες.

- Σε ένα εξ αυτών, λόγω πληρώθας των παρατυπιών, δεν επετράπη η έξοδός του από το λιμάνι και επεστράφη στο τόπο φόρτωσης (Κρήτη), προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

β) Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας:

- Σε τρία φορτηγά διαπιστώθηκαν παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας, καθ' όσον δεν υπήρχαν για μέρος του φορτίου τα προβλεπόμενα συνοδευτικά φορολογικά στοιχεία (Δελτίο αποστολής).

- Σε ένα φορτηγό βρέθηκε δεξαμενή, χωρητικότητας χιλίων λίτρων (1.000,00 lt ), που περιείχε οινοπνευματώδη ποτό (ρακί) και 10 συσκευασίες (ασκοί) 20 λίτρων με το ίδιο περιεχόμενο και, για το λόγο αυτό, ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη για λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών. Συγκατηγορούμενος με ίδιες κατηγορίες είναι και ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας, με έδρα τα Χανιά. Σχηματίσθηκε δικογραφία και υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά. Το λαθρεμπόρευμα, καθώς και το φορτηγό (τράκτορας και επικαθήμενο), κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο Τελωνείο Πειραιά.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου από μεικτό κλιμάκιο των προαναφερόμενων υπηρεσιών ελέχθησαν 13 φορτηγά, εκ των οποίων δύο σφραγίστηκαν και σε τρία έγιναν συστάσεις.

- Σε επιχείρηση-σφαγείο στη Β. Ελλάδα:

- Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις, καθώς και 2.200 κιλά νωπού βοοειδούς κρέατος δεν δικαιολογούνταν από φορολογικά στοιχεία.

- Από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής δεσμεύτηκαν 1.900 κιλά βόειου κρέατος, τα οποία δεν έφεραν την ετικέτα με τις προβλεπόμενες σημάνσεις βόειου κρέατος.

Σε σφαγείο στην Πελοπόννησο ανευρέθησαν ρουμανικά σφάγια που δεν ήταν εγγεγραμμένα και η υπόθεση διερευνάται περαιτέρω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider