Έκλεισαν οι κάλπες - Μεγάλη υπολογίζεται η αποχή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκλεισαν οι κάλπες - Μεγάλη υπολογίζεται η αποχή
Νωρίς αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.

Έκλεισαν πριν από λίγο οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο σε επτά περιφέρειες, το αποτέλεσμα των οποίων δεν κρίθηκε στον α’ γύρο, αλλά και σε δεκάδες δήμους ανά την επικράτεια. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η «μάχη» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα.

Οι υπόλοιπες έξι κρίθηκαν την προηγούμενη Κυριακή, καθώς ο νικητής συγκέντρωσε άνω του 50% των ψήφων.

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε σε πέντε εξ αυτών: Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο και Νότιο Αιγαίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε στην Κρήτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σήμερα σε επτά από τις 13 περιφέρειες και σε 229 από τους 332 δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτά τα 27.659 εκλογικά τμήματα έναντι 39.063 την περασμένη Κυριακή, δηλαδή το 71% του συνόλου, ενώ οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σήμερα αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου.

Το μόνο έκτακτο περιστατικό συνέβη στο Καστελόριζο όπου δεν πραγματοποιήθηκε η πτήση της Ολυμπιακής από τη Ρόδο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να φτάσει ο ένας δικαστικός αντιπρόσωπος. Ωστόσο σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, το ΓΕΕΘΑ διέθεσε στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε το δικαστικό αντιπρόσωπο προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία.

Πέρα από το ποιοι θα εκλεγούν στους δήμους και τις περιφέρειες, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ύψος της αποχής. Μέχρι το μεσημέρι η γενική εικόνα σε όλη τη χώρα ήταν ότι υπάρχει χαμηλή συμμετοχή, χωρίς να αποκλείεται βέβαια το γεγονός πολλοί ψηφοφόροι να προσέλθουν τελευταία στιγμή.

Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή την Κυριακή τα περισσότερα κανάλια δεν θα οργανώσουν exit polls, αφού τα αποτελέσματα αναμένεται να βγουν γρήγορα από τη Singular Logic. Εξαίρεση θα αποτελέσει ο ΣΚΑΪ, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει μια δημοσκόπηση για τις εθνικές εκλογές.

Τις δικές του εκτιμήσεις θα δώσει και στην ΕΡΤ ο γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider