Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Ηλεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Ηλεία
Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές μέχρι στιγμής.

Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψαν στις 00:27 οι σεισμογράφοι του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου σε θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας, στο νομό Ηλείας.

Η δόνηση με εστιακό βάθος 28,1 χιλιομέτρων σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας, στις 19:57.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές μέχρι στιγμής.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 18:31, σημειώθηκε σεισμός 4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος δύο χιλιομέτρων, 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Αμαλιάδα.

«Δεν ξέρουμε αν ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος»

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε, χθες το βράδυ στις 20:00, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Κατάκολου στην Ηλεία, ήταν ο κύριος σεισμός», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος.

Όπως εξήγησε, «πρέπει να δούμε κάποια πράγματα, δηλαδή να δούμε τον μηχανισμό του σεισμού αυτού, να δούμε πως θα εξελιχθεί η ακολουθία και για αυτό είναι σχετικά νωρίς να πούμε οτιδήποτε».

Επίσης, όπως πρόσθεσε, «φαίνεται ότι υπάρχει μία σεισμική διέγερση και μία σεισμική ακολουθία με μικρά σχετικά μεγέθη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την Δυτική Ελλάδα, δηλαδή την περιοχή της χώρας μας με τους περισσότερους σεισμούς».

Όσον αφορά στις υπόκωφες βοές που ακούν οι κάτοικοι. κυρίως της δυτικής Ηλείας, ο Ευθύμιος Σώκος εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «αυτές οι βοές είναι μικροί σεισμοί που γίνονται και οι κάτοικοι ακούν ουσιαστικά τα σεισμικά κύματα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «όταν είσαι κοντά στη σεισμική εστία, όπως είναι οι κάτοικοι του Πύργου, του Κατάκολου, της Αμαλιάδας και των γειτονικών κοινοτήτων, δεν αισθάνεσαι τον σεισμό, αλλά ακούς τα σεισμικά κύματα, διότι τα σεισμικά κύματα έχουν ακριβώς αυτή την ιδιότητα, για αυτό και δεν είναι κάτι περίεργο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider