Κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κύπρο η Άγκυρα - Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κύπρο η Άγκυρα - Φόβοι για θερμό επεισόδιο
Αθήνα και Λευκωσία είναι σε εγρήγορση για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου στη ΝΑ Μεσόγειο, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της.

Με την Άγκυρα να κλιμακώνει τις προκλήσεις της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και να ανακοινώνει πως προτίθεται να στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο, Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε εγρήγορση για την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου που θα μπορούσε να ανατρέψει τις εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη (με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί σήμερα) θα αναδείξει στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ στο Sibiu της Ρουμανίας τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και θα τονίσει την ανάγκη επίδειξης ευρωπαΐκής αλληλεγγύης απέναντι στην εν λόγω παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Αθήνα δεν θεωρεί ότι σκοπός του Ερντογάν είναι να προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο στην περιοχή, σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό θα μπορούσε να προκληθεί εφόσον η ένταση παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως παρατηρούν έμπειροι αναλυτές, η Τουρκία εξακολουθεί να εκφράζει την ενόχλησή της, όσο η ίδια παραμένει εκτός των ενεργειακών συμπράξεων και εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ αλλά και της Αιγύπτου, με τις ευλογίες αλλά και την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Φαίνεται ότι στρατηγική επιλογή της Άγκυρας είναι να ανεβάσει την ένταση ώστε με αυτό τον τρόπο, να τεστάρει τις αντοχές αλλά και την ευαισθησία των δυνάμεων της περιοχής. Κεντρικό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής φαίνεται πως έχει αναλάβει ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, που σχεδιάζει την όξυνση της έντασης σε δυο ταυτόχρονα πεδία, αρχικά αυτό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σε δεύτερο χρόνο, στο Αιγαίο.

Ήδη από χθες, δέκα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, με σκοπό να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το ερευνητικό πλοίo Barbaros αλλά και το γεωτρύπανο Πορθητής και με ρητή εντολή να επέμβουν σε οποιαδήποτε στιγμή αυτό χρειαστεί, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Άγκυρα μάλιστα δεν φαίνεται να πτοείται από τις αντιδράσεις της Δύσης και συνεχίζει παρά τις αυστηρές επισημάνσεις χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ. Σε σχετικό χθεσινό ανακοινωθέν μάλιστα του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, τονίζεται ότι «οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο» προειδοποιώντας με άμεση απάντηση σε περίπτωση που «απειληθεί» το γεωτρύπανο από τρίτες δυνάμεις. Συμπληρώνει μάλιστα, ότι οι σεισμικές έρευνες έχουν ολοκληρωθεί και πως έχει έρθει η ώρα για να προχωρήσουν σε γεώτρηση. Στο ίδιο ανακοινωθέν, η Άγκυρα φθάνει στο σημείο να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία για το γεγονός ότι προχωρά «μονομερώς σε γεωτρήσεις», δίχως να σέβεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider