Ξυδάκης: Απογοητευτική η ανταπόκριση στη μετεγκατάσταση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξυδάκης: Απογοητευτική η ανταπόκριση στη μετεγκατάσταση

Τη δυσαρέσκειά του για την «απογοητευτική» ανταπόκριση των Ευρωπαίων εταίρων στο θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης από το Βερολίνο.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Deutsche Welle τόνισε ότι η Ελλάδα και λίγες ακόμη χώρες «έσωσαν την τιμή της Ευρώπης» με τη στάση τους στην προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα «χρειάζεται κυρίως ειδικούς σε θέματα ασύλου και την ανταπόκριση των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σχέδιο μετεγκατάστασης, το οποίο είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης, και έκανε λόγο για «πολύ χαμηλή, απογοητευτική» ανταπόκριση ως τώρα.

«Εκτός από λίγες χώρες, κανείς δεν θέλει να βοηθήσει», δήλωσε και, αναφερόμενος στη στάση του ελληνικού λαού, τόνισε ότι έχει συμπεριφερθεί όπως θα έπρεπε να συμπεριφερθεί η Ευρώπη, ενώ προσέθεσε ότι η Ελλάδα και κάποιες άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Σουηδία, «έσωσαν την τιμή της Ευρώπης».

Ερωτηθείς σχετικά με τις επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία, ο κ. Ξυδάκης εξήγησε ότι δεν πρόκειται για απελάσεις, αλλά για επιστροφές, όπως προβλέπεται από το Σχέδιο Δράσης στο οποίο συμφώνησαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία. Τόνισε δε ότι στα νησιά δεν υπάρχουν κέντρα κράτησης, αλλά κλειστές δομές, στις οποίες φιλοξενούνται οι άνθρωποι που περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης ασύλου. «Οι άνθρωποι που περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου πρέπει να μείνουν κάπου. Δεν γίνεται να τους χάσουμε. Αν πρέπει να γυρίσουν πίσω, πρέπει να τους βρούμε. Έτσι γίνεται παντού», δήλωσε.

Όσον αφορά την επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου και του πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη, έπειτα από πρόσκληση του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο κ. Ξυδάκης αναφέρει ότι δεν περιμένει κάτι άμεσα σε πρακτικό επίπεδο, ωστόσο ο συμβολισμός της επίσκεψης είναι υψηλός και πολύ σημαντικός.

«Ο πάπας Φραγκίσκος και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος «είναι μεγάλοι ηγέτες με διεθνή επιρροή. Ο πάπας είναι νέος σε αυτή τη θέση και έχει αποδείξει ότι είναι πολύ λογικός και ριζοσπαστικός άνθρωπος. Θα γραφτεί με λαμπερά γράμματα στην Ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας και της ευρωπαϊκής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης και έκανε λόγο για «σπουδαίο μήνυμα για τη Μεσόγειο και για την Ευρώπη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider