Zero Waste Lab: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει επίπεδο στην ανακύκλωση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Zero Waste Lab: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει επίπεδο στην ανακύκλωση
Όλα όσα ζήσαμε στα εγκαίνια του νέου εγχειρήματος της Coca-Cola για έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.

Ρίξε δέκα πλαστικά καπάκια σε μια κατσαρόλα. Πρόσθεσέ τους τέσσερα άδεια πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικού κι ανακάτεψέ τα με μερικές πλαστικές σακούλες. Κάλυψέ το μείγμα με μια κουβέρτα κι άφησέ το να ξεκουραστεί για 30'. Τι πιστεύεις ότι θα δεις μόλις σηκώσεις ξανά την κουβέρτα;

Από «έναν μίνι Γκοτζίλα» μέχρι «μια μάζα πλαστικού με καμία δυνατότητα ανακύκλωσης για κάμποσες δεκαετίες», είναι οι πιο εύκολες απαντήσεις που μου έρχονται στο μυαλό. Ή μάλλον αυτές ήταν οι πιο εύκολες απαντήσεις που μου έρχονταν στο μυαλό πριν επισκεφτώ το Zero Waste Lab, το πρωτοποριακό κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας της Coca-Cola, στη Θεσσαλονίκη.

''''

''''

Αφού παρακολούθησα τα εγκαίνια του πρωτοποριακού κέντρου κυκλικής οικονομίας και ανακύκλωσης στον χώρο της HELEXPO, έμαθα πως από το παραπάνω (και οποιοδήποτε αντίστοιχο με πλαστικά) μείγμα μπορούν -ύστερα από διαφορετική από αυτή της «συνταγής» διαδικασία επεξεργασίας- να προκύψουν πολύ πιο χρήσιμα πράγματα από αυτά που ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Πριν εννέα μήνες η Coca-Cola, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και τους The New Raw, άρχισαν να βάζουν σε εφαρμογή ένα όραμα που στην αρχή φάνταζε τρελό: να δημιουργήσουν τις βάσεις για τη δημιουργία ενός κόσμου όπου τίποτα δεν πάει χαμένο. Έτσι, έγιναν όλοι μέρος του προγράμματος Zero Waste Future, στο οποίο ανήκει και το πρωτοποριακό κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας Zero Waste Lab.

Στο Zero Waste Lab, έναν μίνιμαλ χώρο στην ΔΕΘ, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε Θεσσαλονικιό, αλλά και επισκέπτη της πόλης (όπως εγώ, αλλά και εκατοντάδες μαθητές από γειτονικές πόλεις) να ενημερωθεί αναφορικά με ζητήματα που αφορούν την ανακύκλωση και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης μπορούν να μάθουν για τα είδη των πλαστικών απορριμμάτων, για τους λόγους που πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά απέναντι στα απορρίμματα που παράγουν και το πώς να ανακυκλώνουν σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τέλος, οι επισκέπτες του πρωτοποριακού κέντρου έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Εκεί φιλοξενούνται μηχανήματα ανακύκλωσης πλαστικού και αλουμινίου τα οποία τροφοδοτούν τα δύο ρομπότ (3D Printers) του Lab που με τη σειρά τους μετατρέπουν τα υλικά που έχουν συλλεχθεί σε έπιπλα κι άλλα χρηστικά αντικείμενα, δείχνοντας πως στον αέναο κύκλο της ζωής τίποτα δεν πάει χαμένο.

Για του λόγου το αληθές δες το παρακάτω video:

ή κάνε μια βόλτα στο Πάρκο ΧΑΝΘ, όπου βρίσκεται η πρώτη «γειτονιά» που υποδέχτηκε τα δικά της, 3D εκτυπωμένα έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό, μετά από την τελική επιλογή των ίδιων των πολιτών της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης “Print Your City” και μέσω του microsite, www.printyourcitycoca-cola.gr.

''''

Στα εγκαίνια του Lab, το οποίο έχει θέση ήδη στο TripΑdvisor και στο άμεσο μέλλον θα έχει και στο Google Maps, βρέθηκαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δημοσιογράφοι και πολίτες με περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Εκεί είχαμε την ευκαιρία μέσα από τα λόγια των ομιλητών να μάθουμε πολλά ακόμα σχετικά με το πώς έχει αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη το θέμα της ανακύκλωσης, φιλοδοξώντας στο μέλλον να γίνει ο πρώτος δήμος μηδενικών απορριμμάτων στην χώρα.

''''

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την κα Σίσσυ Ηλιοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Υποθέσεων της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα.

''''

Η κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα.

«Το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων ονομάζεται πρόληψη και ξεκινάει με αυτό το σχέδιο που βάζουμε σε εφαρμογή στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση για το τι μπορεί να κάνει ένας δήμος, ώστε να μην παράγει απορρίμματα. Το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ.

Η πρόληψη έχει χαμηλό κόστος. Το σχέδιο πρόληψης που έχουμε ήδη βάλει σε εφαρμογή αφορά 24 θεματικά πεδία. Τα 13 έχουν να κάνουν με υλικά και προϊόντα (π.χ. χαρτί, συσκευασίες, πλαστικά μπουκάλια), 6 κατηγορίες αφορούν χώρους (πράσινα σημεία, σχολεία, εστιατόρια) όπου μπορούν να γίνουν πολλές δράσεις κι άλλα 5 θεματικά πεδία σχετίζονται με δραστηριότητες όπως ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο Πετάω».

Στόχος μας είναι να μειωθούν κατά ένα κιλό τα πλαστικά απόβλητα ανά κάτοικο το χρόνο και μόνο με τις δράσεις που θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι ο στόχος θα επιτευχθεί. Το σχέδιο πρόληψης του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί την αρχή που θέλουμε να μιμηθούν και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας.», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, Περιβαλλοντολόγος και Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), καθιστώντας σαφές πως η ενέργεια που ξεκίνησε η Coca-Cola στη Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί πλέον ένα τρελό όνειρο, αλλά έναν εφικτό στόχο.

Έπειτα, ο Πάνος Σακκάς εκπρόσωπος της ομάδας αρχιτεκτόνων The New Raw υπογράμμισε: «To Zero Waste Lab είναι ένας χώρος που έχει ανοίξει εδώ και δύο μήνες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αποτελεί μια πόρτα ανοιχτή στον κόσμο της ανακύκλωσης και των νέων τεχνολογιών. Από το ξεκίνημα ο κόσμος κι όλοι οι επισκέπτες του χώρου έχουνε δείξει την υποστήριξη τους και τον ενθουσιασμό τους βλέποντας πως τα πλαστικά τους απορρίμματα μπορούν να μετατραπούνε σε μια πρώτη ύλη για τα έπιπλα της πόλης τους. Το Zero Waste Lab είναι ένας μοναδικός χώρος για την Ελλάδα, για την Ευρώπη αλλά και για τον ίδιο τον κόσμο γιατί ουσιαστικά περιλαμβάνει τρία κομμάτια και τα συνδυάζει με έναν μοναδικό τρόπο.

Πρώτα απ’ όλα δημιουργεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το κοινό και για τα σχολεία γύρω από την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κόσμου για μια ζωή χωρίς απορρίμματα για το πως το πλαστικό μπορεί να μετατραπεί σε μια πρώτη ύλη για δημιουργικότητα και κατά δεύτερον αποτελεί έναν χώρο, στον οποίο γίνεται έρευνα στην ίδια την πόλη μέσα από τη δράση Print your City, με το οποίο οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης μπορούν συμμετοχικά να σχεδιάσουνε έπιπλα για την ίδια τους την πόλη, τα οποία μετά τα εκτυπώνουμε εδώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από πλαστικά απορρίμματα της ίδιας της πόλης.»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Λίλιαν Νεκταρίου, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, η οποία δήλωσε σχετικά: «Στόχος μας ως Coca-Cola δεν είναι να κάνουμε ένα ακόμα πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε μαζί με την πόλη, τους φορείς, τους κατοίκους της, πίσω από έναν απώτερο σκοπό και να κληροδοτήσουμε, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο, εν τέλει, επίπεδο, έναν κόσμο όπου τίποτα δεν πάει χαμένο».

«Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να ενημερωθούμε και να σταματήσουμε να παράγουμε πλαστικά απόβλητα, στηρίζοντας έμπρακτα την παραπάνω προσπάθεια», πρόσθεσα από μέσα μου μόλις τέλειωσαν οι ομιλίες κι έμεινα να κοιτάζω τον ένα 3D Printer όσο δημιουργούσε ένα ακόμη έπιπλο. Ένα έπιπλο που ευελπιστώ πως μετά από μερικά χρόνια δεν θα κοσμεί μόνο το Πάρκο ΧΑΝΘ, αλλά και την πλατεία Συντάγματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider