Διεθνής Διαφάνεια: Πώς η Χρυσή Βίζα δεν θα γίνει «Δούρειος Ίππος»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνής Διαφάνεια: Πώς η Χρυσή Βίζα δεν θα γίνει «Δούρειος Ίππος»
Σημαντικά οφέλη έχει αποκομίσει η χώρα μας και η ΕΕ, γενικότερα, από το μέτρο παροχής επενδυτικών κινήτρων, ωστόσο, χρειάζονται ενδελεχείς έλεγχοι, σύμφωνα με τα συμπεράσματα σε πάνελ που διοργάνωσε η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς.

Τη σπουδαιότητα του προγράμματος Χρυσής Βίζας στη χώρα μας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και τους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει όταν δεν διενεργούνται επαρκείς έλεγχοι, ανέδειξε σε πάνελ που διοργάνωσε στο πλαίσιο του Money Show στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος.

Στη συζήτηση με θέμα «Ελληνική Χρυσή Βίζα με την αγορά ακινήτων και χρηματοπιστωτικών μέσων: Όχημα ανάπτυξης ή Δούρειος Ίππος», η πρόεδρος της ΔΔ-Ε, κ. Άννα Δαμάσκου, επισήμανε τα σημαντικά οφέλη που έχουν αποκομίζει τα ευρωπαϊκά κράτη από την παροχή επενδυτικών κινήτρων σε μη Ευρωπαίους πολίτες μέσω της Χρυσής Βίζας, εκτιμώντας ότι η ΕΕ έχει προσελκύσει μέσω του προγράμματος άνω των 25 δισ. ευρώ από την αρχή της εφαρμογής του.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι στην προσπάθειά τους τα κράτη να προσφέρουν πιο δελεαστικό καθεστώς επένδυσης σε ακίνητα ή κινητές αξίες, επιδίδονται «σε μια μάχη προς τον πάτο» μέσω της χαλάρωσης του πλαισίου ελέγχου ή των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα. Στην Ελλάδα, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το μέτρο προσελκύσει πραγματικούς επενδυτές που σε πολλές περιπτώσεις οι επενδύσεις τους έχουν επιχειρηματικό κίνητρο και όχι την εξασφάλιση της πενταετούς άδειας παραμονής.

Η κ. Δαμάσκου υπογράμμισε, πάντως, ότι απαιτείται ενίσχυση του ισχύοντος ελληνικού νομικού πλαισίου, αλλά και στενότερη εποπτεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος για την διασφάλιση της διενέργειας συστηματικών και ενδελεχών ελέγχων δέουσας επιμέλειας στους αιτούντες επενδυτές, ιδίως μετά την αποκάλυψη υποθέσεων όπως το carousel και οι συναλλαγές με POS.

Στον ρόλο των τραπεζών ως προς τη διασφάλιση της νομιμότητας των διαδικασιών αναφέρθηκε η κ. Ζέφη Νικολάου, Γενική Γραμματέας της ΔΔ-Ε και στέλεχος Κανονιστικής Συμμόρφωσης της Εθνικής Τράπεζας. Όπως εξήγησε η ίδια, οι τράπεζες ταξινομούν τις συναλλαγές σε τρεις κατηγορίες με κριτήριο την επικινδυνότητα εξετάζοντας παραμέτρους όπως η χώρα προέλευσης του υποψήφιου επενδυτή, αλλά και η επιχειρηματική του δραστηριότητα ή η προέλευση των εισοδημάτων του. Διενεργείται, επίσης, έλεγχος σχετικά με το εάν η χώρα προέλευσης υπόκειται σε οικονομικές κυρώσεις ή εάν ο ίδιος ο επενδυτής περιλαμβάνεται σε λίστες φυσικών προσώπων υψηλού κινδύνου.

Η κ. Νικολάου επισήμανε, πάντως, ότι το σύστημα ελέγχου των συναλλαγών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες διενεργείται εκ των υστέρων και δεν έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα. «Είναι σημαντικό να θεσπιστεί ένα σύστημα προληπτικού ελέγχου», πρόσθεσε η ίδια. Ειδικά ως προς το νέο νομοσχέδιο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την 1η Απριλίου και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον Ιούλιο, διευρύνοντας τα κίνητρα και στις επενδύσεις σε κινητές αξίες, η κ. Νικολάου εξήγησε ότι πλέον δεν επιτρέπεται η διάσπαση της μεταφοράς των κεφαλαίων σε πολλά μικρότερα ποσά με σκοπό να περνούν απαρατήρητα από τα ραντάρ των ελέγχων των τραπεζών. Είναι αναγκαίο η επένδυση να γίνεται με μία μοναδική καταβολή, είτε μέσω δίγραμμης επιταγής είτε μέσω διατραπεζικής μεταφοράς σε ελληνική τράπεζα.

Τα εν λόγω μέτρα είναι πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας που προστέθηκαν στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο με την πρόσφατη νομοθέτηση με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη διασφάλιση της νομιμότητας των διαδικασιών, σημείωσε η ίδια. Στα αυξημένα μέτρα πρόληψης των πρακτικών ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αναφέρθηκε κατά την ίδια συζήτηση και ο κ. Γεώργιος Δανιήλ, δικηγόρος με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο, παρουσιάζοντας τις βελτιώσεις του νομικού πλαισίου στη χώρα μας.

Την οπτική των επαγγελματιών της αγοράς ακινήτων, και συγκεκριμένα των μεσιτών, μοιράστηκε στο πάνελ ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργάκος, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων και πρόεδρος Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος. «Ο καλύτερος τουρίστας είναι ο μόνιμος», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι το υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να εντάξει στην πολιτική εξωστρέφειας και προώθησης που εφαρμόζει την αγορά ακινήτων της χώρας, σε πιο μεθοδική βάση.

«Γιατί να μην υπάρχουν στις εκθέσεις του Enterprise Greece περίπτερα ειδικά για τη Χρυσή Βίζα», διερωτήθηκε και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα για επενδύσεις και στην υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, πέραν της πρωτεύουσας, προτείνοντας τη μείωση του ελάχιστου ορίου επένδυσης για εξασφάλιση Χρυσής Βίζας. Είναι απαραίτητο να επισπευστούν οι διαδικασίες και να μειωθεί ο χρόνος απόκτησης της βίζας, επισήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider