Καθηγητής Λέκκας για Καστελόριζο: Δώρο στους Τούρκους να χωρίζουμε μόνοι μας το Αιγαίο (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθηγητής Λέκκας για Καστελόριζο: Δώρο στους Τούρκους να χωρίζουμε μόνοι μας το Αιγαίο (vid)
Tην πλήρη αντίθεσή του ως προς τις απόψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Τσιρώνη, αναφορικά με το Καστελόριζο και το Αιγαίο τόνισε ο κ. Ευθύμιος Λέκκας.

«Το Αιγαίο δεν είναι απλά μία γεωγραφική περιοχή με τη στενή έννοια του όρου. Το Αιγαίο περικλείεται από την ακτογραμμή της Ηπειρωτικής Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Είναι μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τα γεωγραφικά της όρια αλλά κυρίως αντιστοιχεί σε μία περιοχή ενιαία γεωδυναμικά», τόνισε ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εκδηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή του ως προς τις απόψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Τσιρώνη, αναφορικά με το Καστελόριζο και το Αιγαίο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι ο διαχωρισμός του Καστελόριζου, ισοδυναμεί με ιστορική, γεωγραφική και πολιτισμική ανακρίβεια.

«Το Αιγαίο δεν είναι απλά μία γεωγραφική περιοχή με τη στενή έννοια του όρου. Το Αιγαίο περικλείεται από την ακτογραμμή της Ηπειρωτικής Ελλάδας και της Μικράς Ασίας. Είναι μία ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τα γεωγραφικά της όρια αλλά κυρίως αντιστοιχεί σε μία περιοχή ενιαία γεωδυναμικά» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Το Αιγαίο αποτελεί πρότυπο θάλασσας σε όλον τον κόσμο, λόγω της ύπαρξης δύολιθοσφαιρικών πλακών που συγκρούονται. Ο χώρος αυτός είναι ενιαίος. Και μέσα από αυτό το πλαίσιο καθορίζονται και τα δικαιώματα της Ελλάδας για τα κοιτάσματα πετρελαίου που είναι νότια της Κρήτης. Ο Αιγιακός χώρος δεν είναι μόνο το Αιγαίο με τη στενή γεωγραφική έννοια και είναι μεγάλο ατόπημα εμείς οι ίδιοι να το διαχωρίζουμε. Είναι ό,τι καλύτερο σε υπηρεσία μπορούμε να προσφέρουμε στην Τουρκία» τόνισε.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider