Εκσυχρονίζεται το σύστημα Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκσυχρονίζεται το σύστημα Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα

Ως θετικό βήμα χαρακτήρισε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΣυΒΙ) στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization - WIPO), ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας πραγματοποιώντας συναντήσεις με κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους.

Σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. κ. Γκάρι επισήμανε τη σημασία ίδρυσης της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως μέσου για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας: «η Ακαδημία θεσμοθετείται σε ένα κρίσιμο σημείο για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας και εισάγει τον θεσμό του Πιστοποιημένου Σύμβουλου Ευρεσιτεχνίας».

Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Γκάρι με υψηλόβαθμους αξιωματούχους με αρμοδιότητα στους διάφορους τομείς της διανοητικής ιδιοκτησίας, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, «ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το οποίο έχει στόχο το συντονισμό των πολλαπλών φορέων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, την εξεύρεση συνεργειών και την προώθηση ενεργητικών πολιτικών. Ακόμη, έγινε αναφορά στην εμπορική αξιοποίηση της έρευνας από ΜμΕ και πανεπιστήμια, καθώς και στην προώθηση της ανοιχτής και κοινωνικής καινοτομίας. Επιπλέον, αναφορά έγινε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και τη διαλειτουργικότητα με τα συστήματα των άλλων φορέων».

Ο κ. Γκάρι, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΒΙ, αναφέρθηκε με θετικά λόγια στις προσπάθειες του οργανισμού να συνεισφέρει μέσα από το θεσμικό του ρόλο στην αναβάθμιση του συστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα ειδικά σε σχέση με την ενίσχυση δράσεων μεταφοράς τεχνολογίας και περιφερειακής ανάπτυξης του συστήματος βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

Στην συνάντηση που είχε ο επικεφαλής του WIPO με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τονίστηκαν οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και η κεντρική θέση που κατέχει η καινοτομία και η οικονομίας της γνώσης για τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας. Υπογραμμίστηκε η σημασία της δημιουργίας διαβαλκανικών συνεργασιών στον τομέα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και της συνέχισης των εργασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει. Επίσης, επισημάνθηκαν οι δυνατότητες που ανοίγονται με τις προωθούμενες διατάξεις που αφορούν ανοικτές και δημόσιες άδειες και συμπράξεις εκμετάλλευσης τεχνολογίας, για την προστασία του καταναλωτή, την ενίσχυση της κοινωνικής και συνεργατικής οικονομίας, καθώς και την προώθηση clusters μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Στην συνάντηση του κ. Γκάρι με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα έγινε αναφορά στην σημαντική αύξηση στις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τονίσθηκε ότι είναι η πρώτη φορά που οι επενδύσεις αυτές (Ε&Α) από τον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασαν αυτές του Δημοσίου, κάτι που φαίνεται να οφείλεται στο ότι η κρίση ώθησε τις Ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στην καινοτομία και να ενισχύσουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό.

Στις συναντήσεις με τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Γκάρι εξέφρασε την υποστήριξη του για το νομοσχέδιο που συζητείται στη βουλή και που στόχο έχει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διανοητικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα με έμφαση στη βιομηχανική ιδιοκτησία και την ενίσχυση της καινοτομίας, καθώς επίσης και για τις λοιπές διατάξεις που προωθούν την καινοτομία, ενώ τόνισε ότι η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ίδρυση της Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, είναι άλλο ένα θετικό βήμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επένδυση που γίνεται σε Ε&Α και προώθηση της καινοτομίας.

Στους άξονες που αναλύθηκαν στις συναντήσεις περίοπτη θέση είχαν η διάδοση της γνώσης, η μεταφορά τεχνολογίας, η περιφερειακή ανάπτυξη μέσω της «έξυπνης εξειδίκευσης», η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και της βιοποικιλότητας της χώρας μας. Όπως καταλήγει η ανακοίνωση του ΟΒΙ: «κοινός τόπος όλων των συμμετεχόντων ήταν ο στόχος της διαμόρφωσης ενός κοινού οράματος για την προώθηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας για όλους, και για μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider