Στις πρώτες θέσεις σε περιορισμούς σε καπνό και αλκοόλ η Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις πρώτες θέσεις σε περιορισμούς σε καπνό και αλκοόλ η Ελλάδα

Στα υπερπροστατευτικά κράτη-νταντάδες της Ευρώπης περιλαμβάνεται η Ελλάδα, η οποία φιγουράρει στην έκτη θέσης της λίστας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους περισσότερους περιορισμούς και φόρους στο φαγητό, το ποτό και το κάπνισμα.

Ο δείκτης «Nanny State» που καταρτεί το βρετανικό ερευνητικό ινστιτούτο Institute for Economic Affairs (IEA), μέλος του δικτύου European Policy Information Center (EPICENTER), κατατάσσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανάλογα με το πόση ελευθερία δίνουν στους πολίτες σχετικά με τις προσωπικές τους επιλογές που θεωρούνται βλαβερές για την υγεία ανάλογα με τους περιορισμούς και τους φόρους που επιβάλλουν σε συνήθειες όπως: Το αλκοόλ, το κάπνισμα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το φαγητό.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση και κατατάσσεται στην επτάδα των πιο «ανελεύθερων» κρατών της ΕΕ των 28. Στη πρώτη θέση βρίσκεται η Φινλανδία λόγω της φορολογίας που επιβάλει στις σοκολάτες, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ και τον καπνό. Την πρώτη επτάδα συμπληρώνουν οι: Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ελλάδα και Λιθουανία.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ενώ βρίσκεται στη τρίτη θέση της κατάταξης σε ότι αφορά τα μέτρα που περιορίζουν το κάπνισμα.

Παρότι πολλοί δικαιολογούν την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και της υψηλής φορολογίας στην προστασία της δημόσιας υγείας τα στοιχεία δεν δείχνουν κάποιο συσχετισμό μεταξύ της σκληρής νομοθεσίας και του προσδόκιμου χρόνου ζωής. Οι χώρες με αυστηρούς περιορισμούς κατά του αλκοόλ δεν παρουσιάζουν χαμηλότερη κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και χώρες που υιοθετούν μέτρα κατά του καπνίσματος δεν παρουσιάζουν λιγότερες πωλήσεις προϊόντων καπνού.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση του δείκτη. Η θέση αυτή θα ήταν σαφέστατα βελτιωμένη αν δεν υπήρχε τόσο υψηλή φορολογία. Ακόμη το γεγονός πως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός ανάμεσα στον καπνό και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, δείχνει την δυσκολία κατανόησης και νομοθέτησης καινούργιων προϊόντων και τεχνολογιών στην χώρα μας. Βέβαια όπως πολλά πράγματα στην Ελλάδα η νομοθέτηση και το υπερβολικά σκλήρο ρυθμιστικό πλαίσιο δεν ταυτίζονται με την εφαρμογήκαι υλοποίηση των μέτρων αυτών, κάτι που δεν ισχύει στις περισσότερες άλλες χώρες», δήλωσε σχετικά ο Μιχάλης Ιακωβίδης, συνιδρυτής του Greek Liberties Monitor, συνεργάτη του EPICENTER για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider