Όλα ανοιχτά για τον Turkish Stream, τονίζει ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλα ανοιχτά για τον Turkish Stream, τονίζει ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα
«Πρέπει να λάβουμε σαφείς εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο δεν θα ακυρωθεί».

Η προέκταση του Turkish Stream, η Συμφωνία των Πρεσπών, η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας, οι ρωσικές επενδύσεις, ο τουρισμός και άλλα σημαντικά ζητήματα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Sputnik ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.

Ειδικότερα για το τελευταίο, ο κ. Μάσλοβ τόνισε μεταξύ πολλών άλλων, ότι «η κατασκευή του Turkish Stream αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα που μπορεί να διασφαλίσει την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «το 2018, οι ελληνικές προμήθειες ρωσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 10%». Όπως υπενθύμισε ο Ρώσος διπλωμάτης «οι Έλληνες, πράγματι, έχουν δηλώσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον, κάτι το οποίο συζητήθηκε και στις συνομιλίες μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα, τον Δεκέμβριο, στη Μόσχα».

«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από πού θα περνάει η δεύτερη γραμμή του αγωγού -υπάρχουν διάφορες επιλογές. Η τελική απόφαση πρέπει να βασιστεί πρωτίστως στη βάση της οικονομικής ωφέλειας από την άποψη των εταιρειών. Θα υπολογιστεί πού είναι πιο επικερδές να επεκταθεί μια δεύτερη γραμμή» επεσήμανε στη συνέχεια και εξήγησε ότι «εξίσου σημαντικό είναι να λάβουμε σαφείς εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο δεν θα ακυρωθεί». «Δεν θέλουμε να επαναληφθεί η μοίρα του αγωγού South Stream, ενός καλού και μεγάλου έργου, την υλοποίηση του οποίου πρακτικά ματαίωσε η Κομισιόν» εξήγησε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ρώσος πρέσβης εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορεί να ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια», έκανε λόγο για «μια επιταχυνόμενη, πυρετώδη εισδοχή μιας μικρής βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ», επισημαίνοντας πως «οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές».

«Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε αυτή τη σχέση», δήλωσε σχετικά με την ενίσχυση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, υπογράμμισε τον μεγάλο αριθμό των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα αλλά και των Ελλήνων που επισκέπτονται τη Ρωσία, ανέφερε πως «το συνολικό κεφάλαιο των επενδύσεων στην Ελλάδα υπερβαίνει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ», ενώ μίλησε και τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider