Όριο τα 57 έτη θέτουν για τις συντάξεις χηρείας οι δανειστές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όριο τα 57 έτη θέτουν για τις συντάξεις χηρείας οι δανειστές

Νέα μέτωπα «ανοίγουν» οι εκπρόσωποι των δανειστών με την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό, βάζοντας στο στόχαστρο τις συντάξεις χηρείας και τα προνοιακά επιδόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί απαιτούν να τεθεί όριο ηλικίας στα 57 έτη για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, ενώ για τα προνοιακά επιδόματα ζητούν να συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, ζητούν να υπάρξει πρόβλεψη καταβολής της σύνταξης χηρείας για τρία μόνο χρόνια, σε όλους τους επιζώντες συζύγους κάτω των 57 ετών. Σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών, ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση των 24 ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος», οι συντάξεις χηρείας που χορηγούνται στην Ελλάδα είναι 402.353, εκ των οποίων οι 77.984 αφορούν συνταξιούχους κάτω των 56 ετών.

Η ελληνική πλευρά, που επιδιώκει να κλείσει η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατό, φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στις νέες απαιτήσεις των δανειστών, εν όψει και του επικείμενου ραντεβού Κατρούγκαλου- Θεσμών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο.

Από τις επαφές που είχαν όλες τις προηγούμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκου, διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων και θέσεων στα επιμέρους ζητήματα του Ασφαλιστικού, όπως η Εθνική Σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη το θέμα των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider