Frontex: Οι προσφυγικές ροές «ευκαιρία» για τους τρομοκράτες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Frontex: Οι προσφυγικές ροές «ευκαιρία» για τους τρομοκράτες

Εξαπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τα ευρωπαϊκά σύνορα το 2015, με τις παράτυπες διελεύσεις να ξεπερνούν τις 1,8 εκατομμύρια διελεύσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex.

Στη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός – σχεδόν 885.400. Εκτός από την αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης, η Frontex ανέφερε ως τα στοιχεία υπογραμμίζουν ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια αυξημένη απειλή [επιθέσεων] από μαχητές.

Η υπηρεσία προειδοποιεί ότι «χωρίς εξαντλητικό έλεγχο ή ποινές για όσους κάνουν τέτοιες ψευδείς δηλώσεις, υπάρχει κίνδυνος ορισμένα πρόσωπα που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στην ΕΕ να εκμεταλλευθούν την κατάσταση αυτή».

Δύο από τους εμπλεκόμενους στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από τη Λέρο και είχαν καταγραφεί από τις ελληνικές αρχές αφού παρουσίασαν πλαστά συριακά έγγραφα, ανέφερε.

«Οι επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο του 2015 έδειξαν σαφώς πως οι παράνομες μεταναστευτικές ροές μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες προκειμένου να εισέλθουν στην ΕΕ», αναφέρει στην έκθεσή της η Frontex.

Επειδή, όμως, αρκετοί από αυτούς καταμετρήθηκαν δύο φορές –μία στα ελληνικά νησιά και μία όταν διέσχισαν κάποια από τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ– ουσιαστικά ο αριθμός των ανθρώπων που μετανάστευσαν στην Ευρώπη πέρυσι υπολογίζεται σε ένα εκατομμύριο.

Οι Σύροι αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των αφίξεων, αν και το ποσοστό των Αφγανών αυξήθηκε σημαντικά προς τα τέλη του έτους και οι Ιρακινοί είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνικότητα που χρησιμοποιεί αυτή τη διαδρομή.

Επισπεύδεται η καταγραφή των αιτήσεων ασύλου

Έκτακτο σχέδιο καταγραφής αιτήσεων ασύλου των ατόμων που βρίσκονται σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας προτίθεται να υλοποιήσει η Υπηρεσία Ασύλου καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός προσφύγων που βρίσκονται στην ενδοχώρα σε διάφορους καταυλισμούς και οι οποίοι στρέφονται στη διαδικασία ασύλου και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης ως μόνη διέξοδο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Υπηρεσία Ασύλου καλείται καθημερινά να καταγράψει ως αιτούντες άσυλο χιλιάδες ανθρώπους, πράγμα που ξεπερνά κατά πολύ τις αντικειμενικές δυνατότητές της.

Παράλληλα με τη συνεχή προσπάθεια για ενίσχυση της στελέχωσής της και τον διπλασιασμό του αριθμού των ατόμων που εξυπηρετούνται πλέον καθημερινά σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2016, έχει διευρυνθεί και η λειτουργία της γραμμής εξυπηρέτησης των ενδιαφερόμενων να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, μέσω Skype, το ωρολόγιο πρόγραμμα της οποίας είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας (www.asylo.gov.gr).

Παρ’ όλα αυτά, και με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό προσφύγων για τους οποίους πρέπει να βρεθούν λύσεις είτε μέσω της παροχής διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα είτε μέσω μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ε.Ε., η Υπηρεσία Ασύλου προτίθεται να προβεί στην υλοποίηση ενός έκτακτου σχεδίου καταγραφής αιτήσεων ασύλου των ατόμων που βρίσκονται στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας.

Η καταγραφή των αιτήσεων αυτών, που θα γίνει σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Αρχές και με τη συμβολή τόσο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO) όσο και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου έναν μήνα.

Υπό κατάληψη το λιμάνι της Χίου

Υπό κατάληψη τελεί για πέμπτη συνεχή ημέρα το λιμάνι της Χίου από οικογένειες Σύρων προσφύγων που ζητούν να τους επιτραπεί να φύγουν για τον Πειραιά και στη συνέχεια όπως λένε να αναχωρήσουν για τη Γερμανία. Αποτέλεσμα είναι τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής που συνδέουν το νησί με την υπόλοιπη Ελλάδα να γίνονται μέσω του λιμανιού των Μεστών 30 χιλιόμετρα από την πόλη.

Από τους 1.776 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σήμερα στο νησί (722 άνδρες, 399 γυναίκες και 721 παιδιά), οι 1.185 παραμένουν στο hot spot του νησιού, ενώ 591 βρίσκονται κινούμενοι μεταξύ του καταυλισμού της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της πόλης και στο λιμάνι, γεγονός που ανατροφοδοτεί μια μόνιμη παρουσία στο λιμάνι 250 ανθρώπων που το κρατάν κλειστό.

Την Τρίτη ο Δήμος Χίου καλεί σε μία ύστατη προσπάθεια εκκένωσης του λιμανιού ζητώντας την παρέμβασή φορέων και ανθρωπιστικών οργανώσεων αλλά και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε όλοι να επιστρέψουν στο hot spot. Και να αποτραπεί η επέμβαση Λιμενικού και Αστυνομίας. Όπως έγινε γνωστό, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, με εξώδικο του Δήμου που απεστάλη την περασμένη Δευτέρα, ζητά από την κυβέρνηση να λειτουργήσει τον χώρο του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν και όχι ως κέντρο κλειστής κράτησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια φιλοξενουμένων, αλλά και περιοίκων.

Αφού αναφέρεται σε ενέργειες και παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου, που κατά τον δήμαρχο καταδεικνύουν την αθέτηση των όρων παραχώρησης από τον Δήμο Χίου του ακινήτου, θέτει προθεσμία μιας εβδομάδος ώστε να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης στα συμπεφωνημένα, σε διαφορετική δε περίπτωση επιφυλάσσεται ο Δήμος Χίου να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα του εννοώντας προφανώς την καταγγελία της σύμβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider