Επαναπροωθούνται οι πρώτοι μετανάστες στην Τουρκία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επαναπροωθούνται οι πρώτοι μετανάστες στην Τουρκία

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία στο πλαίσιο της πρώτης μέρας εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Ειδικότερα, δύο επιβατικά πλοία αναχώρησαν από τη Λέσβο νωρίς σήμερα το πρωί, μεταφέροντας 131 μετανάστες. Τα πλοία αναχώρησαν με προορισμό το Ντικιλί της Τουρκίας, σύμφωνα με τη μαρτυρία, που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η διαδικασία εξελίσσεται ομάλα παρά την παρουσία στο λιμάνι μικρής ομάδας αλληλέγγυων που διαμαρτύρονται. Η διαδικασία εξελίσσεται υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία υπό το φόβο αντιδράσεων ενώ η διαδρομή μέχρι το Δικελί αναμένεται να διαρκέσει 35-40 λεπτά.

Οι πρώτες επαναπροωθήσεις σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν αφορούν οικογένειες, αλλά μετανάστες από το Πακιστάν, χώρες της Βορείου Αφρικής αλλά και άλλες χώρες όπως το Μπαγκλαντές, τη Σρι Λάνκα ακόμα και από το Κονγκό.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση περίπου 4.800 άτομα βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά

Νωρίς το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Αριάδνη, μεταφέροντας 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη ενώ το βράδυ της Κυριακής κατέπλευσε επίσης το Νήσος Μύκονος με 73 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση βρίσκονται περίπου 4.800 άτομα. Χθες το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι τρία πούλμαν έφθασαν στο λιμάνι για να μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας δεν επιβιβάσθηκε κανείς σε αυτά.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Επίσης, πολλοί που μεταφέρονται σε αυτά επιστρέφουν πίσω καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία. Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για σήμερα έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί προκαλώντας ανησυχία.

«Καταιγίδα» αιτημάτων ασύλου δέχονται οι ελληνικές αρχές

«Καταιγίδα» αιτημάτων ασύλου δέχονται τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές αρχές, από μετανάστες, που επιδιώκουν να αποφύγουν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. Είναι ενδεικτικό ότι οι αρχές έχουν δεχθεί 2.870 αιτήματα ασύλου από ανθρώπους οι οποίοι όταν πρωτοέφτασαν στη χώρα μας ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό. Όπως φαίνεται, κάποιοι έχουν συμβουλεύσει τους μετανάστες να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, και το 70% αυτών, που αρχικά ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό άλλαξε την άποψή του και υπέβαλε τελικά το σχετικό αίτημα.

Σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες που θα συνεργαστούν με τις αρχές για το προσφυγικό δεν έχουν έρθει ακόμη. Θα έρθουν Τετάρτη, και μέχρι να ενημερωθούν θα περάσει μια εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να περάσει περίπου μισός μήνας για να εξεταστούν όλα τα αιτήματα άσυλου, επομένως οι 2.870 μετανάστες που υπέβαλαν αίτημα δεν θα επαναπροωθηθούν προς το παρόν.

«Ο Πειραιάς θα αρχίσει να αδειάζει εντατικά από το τέλος της εβδομάδας»

Την πρόβλεψη ότι ο Πειραιάς θα αδειάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας τόνισε τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης ενώ διευκρίνισε πως «οι αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας θα αποτρέψουν τα φαινόμενα βίας (από τους πρόσφυγες)».

«Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία, ο κόσμος πείθεται και μεταφέρεται. Η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με τη μέρα» διαβεβαίωσε. Τόνισε ότι ο χώρος που θα διατεθεί για τους πρόσφυγες στον Σκαραμαγκά είναι συνολικής χωρητικότητας 3.000 ατόμων, φτιάχνεται τμηματικά και θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος της εβδομάδας.

«Στην Ειδομένη ο κόσμος έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έχουν κλείσει τα σύνορα, αιτήσεις ασύλου δεν θα γίνουν από άτυπες εγκαταστάσεις αλλά από οργανωμένους χώρους φιλοξενίας» ξεκαθάρισε δε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κυρίτσης, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αρκετά καλή εικόνα των ΜΚΟ, ωστόσο υπάρχουν και μικρές ομαδούλες που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Συντονιστικού αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε στο Mega ότι ήδη υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις φιλοξενίας, ενώ έως την Κυριακή θα έχουν κατασκευαστεί τμηματικά άλλες 10.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider