Ξανθός: Τελείωσε η περίοδος απαξίωσης του συστήματος υγείας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξανθός: Τελείωσε η περίοδος απαξίωσης του συστήματος υγείας

Η περίοδος απαξίωσης του συστήματος υγείας έχει τελειώσει, τόνισε με δηλώσεις του σήμερα από την Τρίπολη, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σημειώνοντας παράλληλα ότι σύντομα θα τοποθετηθούν οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων και γίνεται σχεδιασμός σταδιακής κάλυψης με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας σε ερώτηση που δέχτηκε για την καθυστέρηση τοποθέτησης των νέων διοικητών στα νοσοκομεία, ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενο να συμβεί, καθώς υπάρχει μεταβατική φάση στη διοίκηση του συστήματος, παρ' όλα ταύτα πάντως, όπως ανέφερε, η διαδικασία επιλογής προχωρά και την επόμενη εβδομάδα διορίζονται οι νέοι διοικητές στα νησιά του Αιγαίου, στο Κιλκίς και την Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι «θέλαμε να έχει στοιχεία διαφάνειας και αξιοκρατίας» και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν καλυφθεί όλες οι θέσεις διοικητών σε ολόκληρη τη χώρα, «με ανθρώπους που θα έχουν τη βούληση να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας και την τεχνολογική επάρκεια και ετοιμότητα να διαχειριστούν τους περιορισμένους πόρους του συστήματος υγείας, με διαφανή και αποδοτικό τρόπο».

Όσον αφορά τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας, τόνισε ότι οι διοικητές Ιατρικής Υπηρεσίας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διαχειριστούν αξιοπρεπώς και με διάθεση συνεργασίας τα προβλήματα της καθημερινότητας και σημείωσε ότι γίνεται σχεδιασμός σταδιακής κάλυψης με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό. «Είναι η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια - υπογράμμισε - που φέτος θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία» και πρόσθεσε ότι έχει γίνει παρέμβαση για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με πεντακόσια άτομα που θα καλύπτουν όλη την Ελλάδα, θα ανοίξουν και κλειστά κρεβάτια στις ΜΕΘ, ενώ πρόβλεψη υπάρχει και για το Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης, για έναν γιατρό και τέσσερις νοσηλευτές.

«Η περίοδος της σταδιακής περικοπής και απαξίωσης του συστήματος υγείας έχει τελειώσει», τόνισε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι, «σιγά-σιγά, προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του».

Τέλος, ο υπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Τρίπολης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και προσεχώς θα υπάρξει νομοσχέδιο που θα αφορά τη διοικητική αναδιοργάνωση του τομέα της ψυχικής υγείας. «Υπάρχει στοχευμένη παρέμβαση στην επόμενη δέσμη προσλήψεων», επεσήμανε ο υπουργός, «με τριακόσια άτομα νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, μεταξύ αυτών και για τις υπηρεσίες της ψυχικής υγείας της Τρίπολης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider