Πρόσφυγες και μετανάστες «δραπετεύουν» από το hot-spot της Χίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόσφυγες και μετανάστες «δραπετεύουν» από το hot-spot της Χίου

Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειονότητά τους οικογένειες, διέφυγαν από το hot spot της Χίου στην περιορχή του Χαλκείος αφού έριξαν τον φράχτη, με κατεύθυνση την πόλη.

Ειδικότερα, κατευθύνονται πεζή προς την πόλη -διανύοντας μια απόσταση επτά περίπου χιλιομέτρων- και συγκεκριμένα προς το δημοτικό καταυλισμό της Σούδας στην τάφρο του κάστρου, συνοδεία περιπολικών της Αστυνομικής διεύθυνσης Χίου προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα.

Ας σημειωθεί ότι ήδη στον καταυλισμό της Σούδας διαμένουν και 211 άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι πέρασαν στο νησί από χθες και μέχρι σήμερα το πρωί και οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο hot spot αφού ήδη εκεί παρέμεναν περισσότεροι από 1.500 άτομα με υποδομές για μόλις 1.200.

Τα παραπάνω έρχονται σε συνέχεια των χθεσινοβραδινών επεισοδίων λόγω των οποίων μέλη των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται μέσα στο hot spot βρέθηκαν εκτός με εντολή της Αστυνομίας για λόγους ασφαλείας. Ανάμεσά τους οι «Γιατροί του Κόσμου» των οποίων το ιατρείο υπέστη σημαντικές ζημιές. Χθες σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το hot spot αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Σήμερα το μεσημέρι περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής του hot spot της Χίου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου και στο δήμο Χίου διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες και ζητώντας το κλείσιμο της δομής.

Όμως συναίνεσαν στη δημιουργία του κέντρου όχι ως φυλακή αλλά ως χώρο καταγραφής. Το ίδιο, σύμφωνα με το δήμαρχο Χίου Mανόλη Βουρνού, κάνει και ο δήμος του νησιού που με εξώδικο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής καταγγέλλει τη σύμβαση παραχώρησης.

Μάλιστα ο δήμος συγκαλεί σήμερα στις 18.00 το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση των Τοπικών Κοινοτήτων των Καμποχώρων, όπου λειτουργεί το hot spot.

Αρνούνται να φύγουν μετανάστες και πρόσφυγες από τον Πειραιά

Λίγο νωρίτερα αρνούνται να μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι το πρωί κατέφθασαν δύο λεωφορεία με προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων. Μέχρι το μεσημέρι είχαν επιβιβασθεί μόνμο 72 άτομα ενώ μεταφραστές καταβάλλουν προσπάθειες από το πρωί να πείσουν τον περισσότερο κόσμο να μετακινηθεί προς τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, ενδιαφέρον.

Ακόμη ένα πούλμαν, το οποίο βρίσκεται στην Πέτρινη Αποθήκη με προορισμό και αυτό τον Κατσικά, παραμένει άδειο, ενώ βρίσκεται στο σημείο για περισσότερο από τρεις ώρες. Πολλοί μετανάστες που έφθασαν χθες στον Κατσικά Ιωαννίνων προτρέπουν τους ομοεθνείς τους, μέσω κινητών τηλεφώνων, να μη μετακινηθούν από το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο, σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση, βρίσκονται 5.350 άτομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider