Δανιηλίδης (ΚΕΔΕ): Υπό καθεστώς ημιπαρανομίας οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δανιηλίδης (ΚΕΔΕ): Υπό καθεστώς ημιπαρανομίας οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ εκφράζει δυσαρέσκεια για τη μεταφορά των προνοιακών επιδομάτων στον ΟΠΕΚΑ.

«Οι 4.560 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας -προσχολική αγωγή, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, δομές για τη μονογονεϊκή οικογένεια, για τα ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι- είναι αυτές που υποκατέστησαν το καχεκτικό, εδώ και δεκαετίες, κοινωνικό κράτος της χώρας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ.

Ο κ. Δανηιλίδης εκφράζει δυσαρέσκεια για τη μεταφορά των προνοιακών επιδομάτων στον ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης -υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και χαρακτηρίζει τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Ομάδες Υγείας -υπουργείου Υγείας ) παρωχημένη κοινωνικά και πολιτικά αντίληψη για την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Παράλληλα, τονίζει ότι -σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)- στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις εθνικές πολιτικές για την προαγωγή της Υγείας ως ισότιμος εταίρος. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα επιστρέφουμε «σε ένα στενά κρατικίστικο μοντέλο».

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημειώνει ότι: «μίλησα συγκεκριμένα για τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας -δημοτικά ιατρεία, κινητές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κέντρα πρόληψης, δημοτικά κοινωνικά φαρμακεία κα. Πέρσι το καλοκαίρι, όταν ψηφίσθηκε ο νόμος (Ν. 4486/17) για τις ΤΟΜΥ, ζητήσαμε από την κυβέρνηση να διασυνδεθούν οι υπάρχουσες δημοτικές δομές με τον ΕΟΠΠΥ και αρνήθηκε. Όμως, οποιοσδήποτε ιδιώτης έρθει και ανοίξει ένα χώρο στο δήμο μας πιστοποιείται και συμβάλλεται με τον ΕΟΠΠΥ. Οι δομές μας δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο. Οποιοσδήποτε μπορεί να τις αμφισβητήσει και να μπλοκάρει τη λειτουργία τους. Δεν είναι κατοχυρωμένη η αρμοδιότητά μας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Κι όμως, οι 4.560 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας -προσχολική αγωγή, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, δομές για τη μονογονεϊκή οικογένεια, για τα ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο Σπίτι- είναι αυτές που υποκατέστησαν το καχεκτικό, εδώ και δεκαετίες, κοινωνικό κράτος της χώρας.

Ακόμη και σήμερα τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν στα υψηλά επίπεδα του 20% το 1ο τρίμηνο 2018 και ένα συντριπτικό 43,8% βαραίνει τους νέους κάτω των 28 ετών. Λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας έχουν τριπλασιασθεί τα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider