Ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στην επέτειο Γρηγορόπουλου

Κώστας Παπαδόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο απολογισμός της ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στην επέτειο Γρηγορόπουλου
Σε 181 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 30 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα.

Σε 181 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 30 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών για την επέτειο από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκαν ποινικές δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας και σήμερα οδηγούνται στις κατά τόπους Εισαγγελικές Αρχές. Οι προσαγωγές και συλλήψεις επιμερίζονται ως εξής:

  • στην Αττική προσήχθησαν 66 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν 13,
  • στην Θεσσαλονίκη προσήχθησαν 52, από τα οποία συνελήφθησαν 15,
  • στον Βόλο προσήχθησαν 25 άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν 2,
  • στην Κρήτη προσήχθησαν 15 άτομα, στο Αγρίνιο 12 και στην Ρόδο 11.

Όπως επισημαίνει το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. «το εύρος των προσαγωγών και των συλλήψεων αναδεικνύει τη βούληση και την αποφασιστική στάση της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε όσους επιχείρησαν να αμαυρώσουν τις χθεσινές εκδηλώσεις, με βίαιες ενέργειες και συμπεριφορές. Εφαρμόστηκε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός, με νέους, επικαιροποιημένους κανόνες και τακτικές επιχειρησιακής ανταπόκρισης και εμπλοκής, που είχαν σαν αποτέλεσμα να διασφαλιστεί πλήρως το δικαίωμα των πολιτών να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις, αλλά και η προστασία τους από έκνομες ενέργειες».

Από την Κατεχάκη σημειώνουν ακόμα πως «όσοι εκδήλωσαν πρόθεση ή συμμετείχαν σε επεισόδια απομονώθηκαν έγκαιρα από τον κύριο όγκο και τη διάταξη των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών και περιορίστηκε σημαντικά το πεδίο και η εμβέλεια της δράσης τους. Η συνολική επιχειρησιακή ανταπόκριση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις κλήθηκαν να διαχειριστούν εξαιρετικά βίαιες σε βάρος τους επιθέσεις, με υψηλό επίπεδο διακινδύνευσης της σωματικής τους ακεραιτότητας, εκτιμάται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική».

Τέλος, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει πως «οι αστυνομικοί λειτούργησαν με επαγγελματισμό, ενστερνίστηκαν τη φιλοσοφία του νέου επιχειρησιακού μοντέλου για δυναμική και αποτελεσματική παρουσία και δράση της Αστυνομίας και ανταποκρίθηκαν στο πνεύμα των εντολών και των οδηγιών».

Όσον αφορά σε μεμονωμένα περιστατικά επίμεμπτης συμπεριφοράς - όπως αποτυπώνονται σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο - επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές από την Ηγεσία τους Σώματος και με το πνεύμα αυτό θα εξεταστούν στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διαταχθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider