Παυλόπουλος: Όσο συνεχίζεται η τραγωδία της Κύπρου, είμαστε υπόλογοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παυλόπουλος: Όσο συνεχίζεται η τραγωδία της Κύπρου, είμαστε υπόλογοι
Yπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή το Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα του Κυπριακού Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, Κυριάκου Μάτση.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθεί το Κυπριακό με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου και προειδοποίησε ότι οιαδήποτε διαφορετική εκδοχή αφενός θα έθετε εν αμφιβόλω την ομαλή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ και αφετέρου θα οδηγούσε στην διαμόρφωση ενός εξαιρετικά αρνητικού προηγουμένου και για την Διεθνή Κοινότητα.

Πολύ δε περισσότερο, σημείωσε ο ΠτΔ, θα ήταν ένα αρνητικό προηγούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την πληρότητα της κυριαρχίας των κρατών-μελών της κατά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Στην εκδήλωση μνήμης, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η θυσία και η μνήμη Μάτση δείχνουν σήμερα στον ελληνισμό και τις ηγεσίες του, τον δρόμο του δικού τους χρέους απέναντι στην Κύπρο. «Εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε να μην λησμονάμε ότι η Θυσία του Κυριάκου Μάτση δεν έχει βρει ακόμη την ιστορική δικαίωσή της. Όσο συνεχίζεται η τραγωδία της Κύπρου, όσο πάνω στο έδαφος της Κύπρου υπάρχουν, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου, στρατεύματα κατοχής, είμαστε υπόλογοι» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι υπερασπιζόμενοι την Κύπρο υπερασπιζόμαστε την Διεθνή και Ευρωπαϊκή νομιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό η λύση του Κυπριακού, όπως είπε, θα πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά:

1.Οργάνωση με χαρακτηριστικά ομοσπονδιακού κράτους, και μόνο, αφού κάθε μορφής συνομοσπονδία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφές, στις οποίες πρέπει να υπακούει κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίζει αποτελεσματικώς την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

2. Μια και ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, συνακόλουθα δε μια και ενιαία υπηκοότητα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

3.Δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider