Το κινέζικο σανό απειλεί το πολύτιμο Wagyu

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κινέζικο σανό απειλεί το πολύτιμο Wagyu
Η τιμή του τρυφερού και ήδη ακριβού βοδινού Wagyu αναμένεται να εκτοξευτεί στην Ιαπωνία, λόγω της επιδημίας αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα.

Η πιο καλοαναθρεμμένη ράτσα αγελάδας στον κόσμο, οι Ιαπωνικές Wagyu, απειλούνται με απώλεια του βασικού διατροφικού τους συμπληρώματος, σημαντικού για τη σωστή τους ανάπτυξη, λόγω της ασθένειας χιλιάδων χοίρων στην Κίνα.

Η παγκόσμια παραγωγή Wagyu, που είναι γνωστό ως τρυφερό, λιπώδες και με όψη μαρμάρου κρέας, εξαρτάται τώρα από την προμήθεια άχυρου ρυζιού από την Κίνα, σημαντικό για τη γευστική διατροφή της ράτσας, στην οποία οφείλεται και η υψηλή σε θερμίδες και πρωτεΐνες διατροφή τους.

Από την έναρξη της επιδημίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, μεγάλο ποσοστό της εξαγωγής της ζωτικής διατροφής των βοοειδών από την χώρα έχει απαγορευτεί από την Ιαπωνία για προληπτικούς λόγους. Και ο υπουργός Γεωργίας της χώρας εκφράζει τους φόβους του ότι οι προμήθειες θα τελειώσουν λόγω της επέκτασης της θανατηφόρας νόσου.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μία υψηλής μεταδοτικότητας νόσος, που ξεκίνησε να μεταδίδεται στην Κίνα τον Αύγουστο και έκτοτε έχει σημάνει συναγερμό στις γειτονικές χώρες, με αυξημένη επιτήρηση και αυστηρότερο έλεγχο εισαγωγών και σε ζωικά και σε φυτικά προϊόντα.

Χωρίς την ύπαρξη εμβολίου, ο ιός αποδεικνύεται 100% θανατηφόρος για τους χοίρους και δύναται να προκαλέσει όλεθρο στη βιομηχανία της χώρας.

Από τη στιγμή που η νόσος μπορεί να μεταδοθεί και σε βοοειδή από μολυσμένη τροφή, η Ιαπωνία έχει αυξήσει τα μέτρα για τη βιοασφάλεια, προκειμένου να προλάβει την εισαγωγή του ιού στη χώρα.

«Είναι ήδη μεγάλο πρόβλημα και για τη γιαπωνέζικη και για την κινέζικη κτηνοτροφία», δηλώνει ο Σινίτσι Ιγκάβα γενικός διευθυντής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ιαπωνίας.

Η Ιαπωνία πέρυσι είχε εισάγει περισσότερους από 200 τόνους άχυρου ρυζιού, κάτι που αντικατοπτρίζει το 20% της συνολικής διατροφής της ράτσας Wagyu στη χώρα. Το κρέας του πωλείται στα κρεοπωλεία της χώρας 150 δολάρια το κιλό. Το κινέζικο άχυρο πωλείται 0,09 δολάρια το κιλό.

Η τοπική παραγωγή της Ιαπωνίας είναι πολύ πιο ακριβή από την εισαγόμενη και παράλληλα υπάρχουν δυσκολίες στην επάρκεια. Κάτι που μπορεί να σημαίνει στροφή των κτηνοτρόφων σε αγορές εναλλακτικών τροφών, όπως είναι το άχυρο σίτου από τις ΗΠΑ ή την Αυστραλία, διευκρινίζει ο Ιγκάβα.

Αυτό σημαίνει ότι η τιμή του Wagyu αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα, εκτός αν ανεβρεθούν άλλες λύσεις, καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider