LNG: Η Toshiba αγόρασε ακριβά, πούλησε φθηνά και έχασε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
LNG: Η Toshiba αγόρασε ακριβά, πούλησε φθηνά και έχασε
Η Toshiba θα πουλήσει τις δραστηριότητές της στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η Toshiba αγόρασε σε υψηλή τιμή, πούλησε σε χαμηλή και έχασε... Βέβαια αυτός δεν ήταν ο αρχικός της σχεδιασμός όταν αποφάσισε να βάλει «βαθιά το χέρι στην τσέπη» και να εμπλακεί με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Η ιαπωνική εταιρεία θα πουλήσει τις δραστηριότητές της στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κινεζικό παραγωγό φυσικού αερίου ENN Ecological Holdings μέχρι το τέλος του έτους και από αυτή τη συμφωνία αναμένεται να υποστεί ζημιά σχεδόν 100 δισ. γιεν (880 εκατ. δολάρια) .

Πρόκειται για την δεύτερη συμφωνία φέτος αποχώρησης της Toshiba από μια προβληματική ενεργειακή επιχείρηση, αφού πούλησε και το μερίδιό της στην πυρηνική μονάδα της Westinghouse στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Αναφορικά με την τελευταία της κίνηση, η Toshiba δήλωσε ότι η δραστηριότητα στον τομέα του LNG δεν αποτελεί βασική της προτεραιότητα δεν ήταν πλέον βασική εστία και για αυτό θέλησε να αποχωρήσει προκειμένου να εξαλείψει τον κίνδυνο από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς.

«Η Toshiba επωφελείται από το να μην χρειάζεται να ασχοληθεί με μια επιχείρηση στην οποία δεν αισθάνονται ποτέ άνετα», δήλωσε ο Nicholas Browne, αναλυτής της Wood Mackenzie στη Σιγκαπούρη.

Όταν η Toshiba έκανε την αρχική συμφωνία με την Freeport τον Σεπτέμβριο του 2013, οι προοπτικές για κέρδος έδειχναν καλές. Το φυσικό αέριο που πωλείται στην Ασία, το οποίο συνδέεται κυρίως με πετρέλαιο αξίας 100 δολαρίων το βαρέλι, τιμολογήθηκε με μια σημαντική πριμοδότηση σε σχέση με το άφθονο αέριο από σχιστόλιθο που παράγεται φθηνά στις ΗΠΑ.

Όπως προέβλεπαν οι εν λόγω συμβάσεις, η Toshiba ήταν υποχρεωμένη να πληρώσει για χώρο στους αγωγούς αλλά και για την υγροποίηση στο εργοστάσιο. Η εταιρεία δεν αποκάλυψε ποτέ το κόστος της, αλλά σύμφωνα με την Wood Mackenzie το πάγιο κόστος της ανέρχεται σε περίπου 360 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ή μια υποχρέωση ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάρκεια της 20ετούς σύμβασης.

Αυτό ήταν καλοδεχούμενο όταν το περιθώριο κέρδους ήταν μεγάλο. Αλλά το 2014, οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου κατέρρευσαν, μειώνοντας το κόστος των συμβάσεων LNG που συνδέονται με αυτό. Τα αυξημένα έξοδα αποστολής φορτίων στην Ασία παρέπεμπαν αυτόματα σε ζημιές για το αμερικανικό LNG.

Κατά ειρωνικό τρόπο, καθώς η Toshiba ολοκλήρωσε τη συμφωνία, το LNG των Η.Π.Α. άρχισε να είναι και πάλι ανταγωνιστικό στην Ασία, χάρη στο ράλι που καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου. Μάλιστα, συνυπολογίζοντας όλους τους παράγοντες, η τιμή είναι σχεδόν ίδια με τον ίδιο όγκο αερίου σε ένα τυπικό φορτίο που συνδέεται με το Brent.

Οι μετοχές της Toshiba σημείωσαν πτώση κατά 2,8% στο Τόκιο την Παρασκευή, μετά την άνοδο κατά 12% την προηγούμενη ημέρα, όταν η εταιρεία ανακοίνωσε την πώληση. Οι μετοχές της ENN στη Σαγκάη κατέγραψαν κέρδη 4,8% την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider