Χωρίς… αμοιβή εργάζονται από τις αρχές του 2016 οι Γερμανίδες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς… αμοιβή εργάζονται από τις αρχές του 2016 οι Γερμανίδες

Επιτέλους στις 19 Μαρτίου άρχισαν να βγάζουν κάποια χρήματα! Ο λόγος για τις Γερμανίδες εργαζόμενες που, βάσει του χάσματος που διαπιστώνεται στις απολαβές μεταξύ αντρών και γυναικών υπαλλήλων στη χώρα, μοιάζουν να έχουν δουλέψει από τις αρχές του 2016 μέχρι και σήμερα… χωρίς να έχουν ανταμειφθεί στο ελάχιστο!

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, το μισθολογικό χάσμα που χωρίζει τα δύο φύλα στη Γερμανία αγγίζει το… 21%. Τι σημαίνει αυτό; Πως για το 2015 οι Γερμανίδες πληρώθηκαν κατά 21% λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, ακόμη κι αν μιλάμε για την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης!

Με βάση τους πρόχειρους – αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντες – υπολογισμούς του Bloomberg, αν ληφθεί υπόψιν αυτό το χάσμα του 21%, τότε φαίνεται πως οι Γερμανίδες υπάλληλοι έχουν περάσει το ένα πέμπτο του 2016 (έως και τις 18 Μαρτίου) δουλεύοντας… χωρίς αμοιβή, εντελώς τσάμπα δηλαδή! Που στηρίζονται οι υπολογισμοί του πρακτορείου; Σε μια απόπειρα μέτρησης του μισθού που καταβάλλεται σε ωριαία βάση. Από τους υπολογισμούς αυτούς προκύπτει πως οι Γερμανίδες δεν έχουν… ξεκινήσει να πληρώνονται ακόμη για το 2016!

Ακόμη κι αν επί ευρωπαϊκού εδάφους, έχουν καταβληθεί σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό του μισθολογικού χάσματος που χωρίζει τα δύο φύλα, η γερμανική οικονομία έχει μείνει… πίσω σε όρους προόδου, ακόμη κι αν θεωρείται η ατμομηχανή της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 16,5%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2014).

Σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, οι όποιες βελτιώσεις έχουν καταγραφεί στο εν λόγω θέμα ήρθαν ως αποτέλεσμα της θέσπισης κατώτατου μισθού στη Γερμανία το 2015. «Ακόμη κι αν το γυναικείο φύλο δεν υστερεί σε τίποτα απέναντι στο αντρικό, σε όρους εκπαίδευσης, πείρας και τεχνογνωσίας, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων δεν λέει να κλείσει», τονίζει χαρακτηριστικά ο Elke Ferner, γενικός γραμματέας του αρμόδιου υπουργείου στη Γερμανία. «Ακόμη κι αν μπορούμε να εξηγήσουμε τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό το μισθολογικό χάσμα, αυτό δεν σημαίνει πως είναι ένα γεγονός που μας τιμά ή θεωρείται σωστό», προσθέτει.

Κατά το Bloomberg, κάποιες αιτίες για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρικού και γυναικείου φύλου είναι διαρθρωτικές και αφορούν συνήθως την επιλογή των γυναικών να εργάζονται λιγότερες ώρες σε ημερήσια βάση, για λόγους κυρίως μητρότητας.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία, της Eurostat αυτή τη φορά, την κατάσταση στη Γερμανία – και κατ’ επέκταση στο σύνολο της Ευρωζώνης – δεν αποκλείεται να επιδείνωσε και η ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Εκεί που η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ήταν εντονότερη, τόσο περισσότερο αυξήθηκε και το μισθολογικό χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider