Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει η ΙΚΕΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπαίνει η ΙΚΕΑ

Επίσημη έρευνα για φοροδιαφυγή κατά της μεγάλης αλυσίδας εμπορίας επίπλων και ειδών σπιτιού ΙΚΕΑ ξεκινά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εντείνοντας την κατασταλτική πολιτική της απέναντι στις μεγάλες πολυεθνικές.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Επιτροπής η ολλανδική θυγατρική του κολοσσού των επίπλων μπορεί να χαίρει μεροληπτικής φορολογίας από τους Ολλανδούς. Η σουηδική εταιρεία φέρεται να συνέστησε δύο ξεχωριστές εταιρείες στην Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Λιχτενστάιν, μέσω των οποίων ο όμιλος μετέφερε χρήματα και κέρδη για να επωφεληθεί από ειδικά φορολογικά καθεστώτα.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού της ΕΕ, ανακοίνωσε την επίσημη σχετική έρευνα για το ολλανδικό φορολογικό καθεστώς, το οποίο όπως φαίνεται βοήθησε την Ikea να αποφύγει περίπου 1 δισ. ευρώ σε φόρους στην ΕΕ από το 2009 έως το 2014.

Το ποσό αυτό προκύπτει από έκθεσης, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 από την ομάδα των Πρασίνων του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι Financial Times σε άρθρο τους το Σαββατοκύριακο.

«Μεγάλες, μικρές, πολυεθνικές ή μη, όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να πληρώνουν το μερίδιο της φορολογίας που τους αντιστοιχεί» ανέφερε σε δήλωσή της η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Πλέον τα αρμόδια όργανα της Κομισιόν καλούνται να διερευνήσουν, εάν η ειδική συμφωνία της Ikea με την Ολλανδία παραβίασε τους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ.

Αξίζει να υπνεθυμίσουμε ότι η ΙΚΕΑ είναι ακόμα μια αλυσίδα που προστίθεται στην μακρά λίστα της ΕΕ. Από το 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξετάσει περισσότερες από χίλιες φορολογικές συμφωνίες μεταξύ κρατών μελών και πολυεθνικών εταιρειών.

Στις πέντε έρευνες που έχουν μέχρι σήμερα διενεργήθει, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ζητούν από τέσσερα κράτη – μέλη να ανακτήσουν δισεκατομμύρια από σχεδόν 40 εταιρείες κολοσσούς , όπως οι Apple, Starbucks, Amazon και άλλες.

«Το έργο μας δεν έχει τελειώσει ακόμα, θα διενεργούμε έρευνες όποτε υπάρχουν ενδείξεις για χορήγηση κρατικών ενισχύσεων», είχε αναφέρει η Βεστάγκερ ήδη από τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider