Γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας δεν ακολουθεί τη Fed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Τράπεζα της Αγγλίας δεν ακολουθεί τη Fed

Το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό τα τελευταία επτά χρόνια και δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα.

Η συνεχής πτώση της τιμής του πετρελαίου, η έντονη μεταβλητότητα στη Κίνα και οι κίνδυνοι που φέρνει το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι βασικοί παράγοντες που θα οδηγήσουν το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας της Αγγλίας που συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτη να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Την θέση αυτή ενισχύουν και τα παρακάτω διαγράμματα:

Οι μετοχές παγκοσμίως σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα την μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Το αργό υποχώρησε σε χαμηλά 12ετίας και η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της, για την πορεία της οικονομίας φέτος.

Ειδικά για την Βρετανία, η υποχώρηση του τομέα των υπηρεσιών και της βιομηχανικής παραγωγής υποδεικνύουν ότι η οικονομία παρότι μένει σε τροχιά ανάπτυξης, χάνει την δυναμική της.

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία παρέμεινε στο 0,1% τον Νοέμβρη, πολύ πιο χαμηλά από το 2% που έχει θέσει ως στόχο η Τράπεζα της Αγγλίας. Ωστόσο με την αύξηση των μισθών να επιβραδύνεται και τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν, ο στόχος αυτός φαντάζει αδύνατος βραχυπρόθεσμα.

Από την άλλη μεριά, η στερλίνα σημειώνει απώλειες έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων. Το βρετανικό νόμισμα βρίσκεται στη χαμηλότερη ισοτιμία έναντι του δολαρίου από το 2010, ενώ έχει υποχωρήσει έναντι όλων των άλλων 15 βασικών ανταγωνιστών εκτός από δύο.

Παρότι, η Federal Reserve των ΗΠΑ ήταν η πρώτη που αύξησε τα επιτόκια της τον προηγούμενο μήνα και πολλοί αναλυτές ανέμεναν ότι σε παρόμοια κίνηση θα προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση σχετικά σύντομα. Λόγω των εξελίξεων οι περισσότεροι επενδυτές πλέον δεν αναμένουν αύξηση του επιτοκίου της στερλίνας εντός του 2016.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider