Γιατί το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών «γάμων»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το 2016 θα είναι η χρονιά των μεγάλων επιχειρηματικών «γάμων»

Έτος συγχωνεύσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 2015 και όχι άδικα, αφού κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η αξία των επιχειρηματικών «γάμων» εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στα 3,8 τρισ. δολάρια παγκοσμίως. Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Βloomberg, η τάση που ξεκίνησε το 2015 αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, αφού οι συνθήκες για νέα, περισσότερα επιχειρηματικά deals μοιάζουν ευοίωνες.

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις έσπασαν όλα τα ρεκόρ το 2015, καταρρίπτοντας το αμέσως προηγούμενο, το 2007, ήτοι πριν το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η αλήθεια είναι πάντως πως η αισιοδοξία, αλλά και η… όρεξη για νέα επιχειρηματικά deals είναι διάχυτες. Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Ernst & Young (δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο) είναι αποκαλυπτικά. Ποσοστό της τάξης του 60% - μεταξύ κορυφαίων διευθυντικών στελεχών και managers μεγάλων εταιρειών – προβλέπει πως έρχεται νέο κύμα συγχωνεύσεων το 2016. Για το 2015, όλο το «παιχνίδι» έγινε κατά το δ’ τρίμηνο, αφού κατά τη διάρκειά του ανακοινώθηκαν συγχωνεύσεις συνολικής αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων.

Η τάση έχει ήδη φανεί, ωστόσο αναμένεται να παγιωθεί περαιτέρω στα μέσα Ιανουαρίου, όταν θα διεξαχθεί το πρώτο επιχειρηματικό συνέδριο της νέας χρονιάς, με μεγάλο διοργανωτή τη JP Morgan. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό event που καλλιεργεί το έδαφος για σοβαρές επιχειρηματικές εξελίξεις.

Στην πρώτη γραμμή ο κλάδος της υγείας

Πρωταγωνιστής στη μάχη των συγχωνεύσεων αναδεικνύεται ο κλάδος της υγείας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός «γάμος» του 2015 ήταν εκείνος μεταξύ των Pfizer και Allergan, έναντι τιμήματος 160 δισ. δολαρίων. Η υγεία φαίνεται πως παίρνει σκυτάλη και το 2016, αφού η ιρλανδική Shire βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά της αμερικανικής Baxalta, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για τίμημα της τάξης των 32 δισ. δολαρίων. Εάν το deal αυτό προχωρήσει, τότε θα «γεννηθεί» μια ακόμη φαρμακοβιομηχανία – μαμούθ.

«Η κινητικότητα σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να παραμείνει έντονη για το σύνολο του έτους», προβλέπει ο Eddie Yoon, manager της Fidelity Investments. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος της υγείας γεννά - και θα συνεχίσει να γεννά - τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες.

Πιθανοί στόχοι

Πέραν της υγείας που έχει ήδη μπει δυναμικά στον χορό των συγχωνεύσεων, κι άλλοι κλάδοι αναμένεται προσεχώς να πρωτοστατήσουν. Πρόκειται για τους κλάδους εκείνους που δρουν σε συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού ή επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

«Νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων αναμένεται να δούμε το 2016 στις τηλεπικοινωνίες και την τεχνολογία», εξηγεί ο Paulo Pereira, οικονομικός σύμβουλος της βρετανικής Perella Weinberg Partners. Κατά τον ίδιο, σιγά σιγά αναμένεται να πάρουν «μπρος» και τα επιχειρηματικά deals στους πιο «συντηρητικούς» κλάδους, όπως οι τράπεζες. Για να συμβεί ωστόσο αυτό, εξηγεί ο Pereira, θα πρέπει πρώτα να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους διεθνείς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας (βάσει της Βασιλείας III).

Αγνοούν τον παράγοντα «αστάθεια»

Κάθε νέα επιχειρηματική κίνηση δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τις πολιτικές, οικονομικές και μακροοικονομικές εξελίξεις διεθνώς. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις δείχνουν πως έχουν ξεκινήσει να ξεπερνούν τις ανησυχίες τους για τον κίνδυνο πολιτικής ή οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Γεγονότα όπως η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές και η ελληνική κρίση δείχνουν πως δεν είναι πλέον ικανά να «φρενάρουν» μεγάλα επιχειρηματικά deals.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider