Γιατί συμφέρει να αποκτήσετε μια vintage Porsche

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί συμφέρει να αποκτήσετε μια vintage Porsche

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των ακριβότερων συλλεκτικών αυτοκινήτων τα τελευταία οκτώ χρόνια, προσφέροντας μοναδικές επενδυτικές ευκαιρίες σε όσους συμμετέχουν στις δημοπρασίες αλλά και ιδιωτικές αγοραπωλησίες των ιστορικών μοντέλων .

Τα «blue-chip» των συλλεκτικών αυτοκινήτων έχουν δει την αξία τους να εκτινάσσεται από τα 600.000 δολάρια το 2007 στα 2,6 εκατ. δολάρια το 2015, κατά μέσο όρο, με τελευταίο παράδειγμα μια Ferrari 290 MM του 1956 που «έπιασε» τα 28,05 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία της Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 11 Δεκεμβρίου.

Στα γερμανικά μοντέλα, η μέση τιμή πώλησης έχει αυξηθεί από 150.000 δολάρια το 2007 σε 625.000 δολάρια φέτος, με τις Porsche να έχουν προσθέσει το ίδιο διάστημα ένα ακόμη ψηφίο στο «κασέ» τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια Carrera GT του 2000 που έσπασε το «φράγμα» του 1 εκατομμυρίου δολαρίων πρόσφατα, από τις 300.000 δολάρια που ήταν παραδοσιακά η τιμή του.

«Τα ευρωπαϊκά σπορ αυτοκίνητα έχουν σημειώσει πραγματική αύξηση την τελευταία διετία», σχολιάζει ο Gord Duff της RM Sotheby’s. «Πρωτοπόρα σε αυτήν την τάση είναι τα μοντέλα της Ferrari, ενώ ακολουθούν η Mercedes και τρίτη Porsche». Όπως εκτιμά, μάλιστα, οι Porsche εξελίσσονται στη νέα «μεγάλη δύναμη» που θα αποφέρουν τεράστια κέρδη το 2016.

Το 2015 πουλήθηκαν 27 περισσότερα μοντέλα στις δημοπρασίες του Monterey στην Καλιφόρνια, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα μοντέλα 930 και 911 SC, Σύμφωνα με τον Hagerty, το 23,5% των αιτημάτων από συλλέκτες ηλικίας 30-50 ετών αφορούν σε μοντέλα Porsche.

Η γενιά του 1980

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τις συλλεκτικές Porsche περιζήτητες; Σύμφωνα με τον Duff, οι υποψήφιοι αγοραστές είναι τα παιδιά της δεκαετίας του 1980, τότε που σε κάθε αγορίστικο παιδικό δωμάτιο είχε μια αφίσα της Porsche 911 κολλημένη στον τοίχο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην αγορά πολλές Porsche που οι ιδιοκτήτες τους τις αγόρασαν με 30.000 δολάρια πριν από 20-30 χρόνια και σήμερα αξίζουν 150.000 δολάρια. Η σημερινή τιμή είναι πολύ δελεαστική για να αντισταθεί κάποιος στον πειρασμό να τις πουλήσει.

Τι κάνει τις Porsche τόσο ποθητές;

Πολλοί είναι οι λόγοι που έχουν γίνει περιζήτητες οι Porsche, και συγκεκριμένα τα μοντέλα 911 που κυκλοφόρησαν τα έτη 1970-1980 και οι 356 Speedsters της δεκαετίας του 1960. Ένας βασικός λόγος είναι ότι πρόκειται για πολύ αξιόπιστα μοντέλα, πολύ πιο αξιόπιστα από αντίστοιχα μοντέλα άλλων εταιρειών της ίδιας περιόδου (Jaguar, Aston, Ferrari). Ο απλός κινητήρας Volkswagen που διαθέτουν λειτουργεί αξιόπιστα και τα ανταλλακτικά τους εντοπίζονται εύκολα στην αγορά.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι υπάρχουν «προσιτές» συλλεκτικές Porsche στην αγορά, καθώς μπορεί κάποιος συλλέκτης να βρει μια παλιά 911 έναντι πενταψήφιου ανταλλάγματος. Για να αγοράσει κάποιος Ferrari, αντιθέτως, θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 100.000 δολάρια, ενώ με 30.000 δολάρια ένας συλλέκτης θα βρει μια αξιόλογη vintage Porsche.

Η τιμή του συλλεκτικού αυτοκινήτου εξαρτάται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά συντηρημένο είναι. Για παράδειγμα, η Sotheby’s έχει δημοπρατήσει ένα 356 coupe έναντι 60.000 δολαρίων, το οποίο δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ το ίδιο μοντέλο έχει πουληθεί και έναντι 150.000 δολαρίων επειδή ήταν άριστα αναπαλαιωμένο.

Η τιμή που «πολυπόθητου» vintage μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και κατά 50.000 δολάρια εάν διαθέτει ιδιαίτερα διακοσμητικά στοιχεία ή αξεσουάρ που ενισχύουν τη μοναδικότητα του μοντέλου και ξετρελαίνουν τους απανταχού συλλέκτες.

Η καλή έρευνα «κάνει» την καλή αγορά

Το μυστικό μιας πετυχημένης αγοράς είναι η διεξοδική έρευνα. Προτού αγοράσετε το υποψήφιο συλλεκτικό μοντέλο των ονείρων σας, ψάξτε πού κατασκευάστηκε, πόσα χέρια άλλαξε πριν έρθει σε εσάς, τι ατυχήματα είχε στον δρόμο και πόσο καλή είναι η συντήρησή του. Επίσης, αναζητήστε το συνεργείο που ανέλαβε την αναπαλαίωσή του και ρωτήστε για αυτό.

Και μια τελευταία συμβουλή: μην αγοράσετε μια vintage καλλονή μόνο για να την ανεβάσετε στα social media. Τα αυτοκίνητα τα αγοράζουμε για να τα οδηγήσουμε και τα συλλεκτικά μοντέλα δεν είναι η εξαίρεση.

Γιατί συμφέρει να αποκτήσετε μια vintage Porsche
Γιατί συμφέρει να αποκτήσετε μια vintage Porsche
Γιατί συμφέρει να αποκτήσετε μια vintage Porsche
Γιατί συμφέρει να αποκτήσετε μια vintage Porsche
Γιατί συμφέρει να αποκτήσετε μια vintage Porsche

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider