Η ανάπτυξη στην Κίνα δεν είναι τόσο... χάλια όσο νομίζουμε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ανάπτυξη στην Κίνα δεν είναι τόσο... χάλια όσο νομίζουμε

Το 2015 χύθηκαν τόνοι μελάνι για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, τους φόβους και τις επιπτώσεις από αυτή, αλλά τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν.

Οι εκτιμήσεις για το 2016 «δείχνουν» σταθερό ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα στα επίπεδα του 7%, το τριπλάσιο σε σύγκριση με την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πενταπλάσιο από την Ευρωζώνη.

Σε σχέση με την Ιαπωνία δε, το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται να σημειώσει υπερδεκαπλάσιο ρυθμό αύξησης από το ιαπωνικό, σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg.

Διάγραμμα 1: Η ανάπτυξη στην Κίνα παραμένει η πιο δυναμική

Προς τι, λοιπόν, όλη αυτή η αγωνία με την Κίνα;

Αν συγκρίνουμε την εκτίμηση για την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους (6,9%) με τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης των προηγούμενων 10 ετών (10%), προκύπτει ένα «χάσμα» τριών ποσοστιαίων μονάδων περίπου. Η πτώση αυτή είναι ανάλογη με την επιβράδυνση στις ΗΠΑ μετά το 2008 και η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ιαπωνία μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Διάγραμμα 2: Η επιβράδυνση σε ΗΠΑ, Ιαπωνία είναι μεγαλύτερη από την Κίνα

Από αυτή την άποψη, η απογοήτευση πηγάζει από τον καλπασμό της κινεζικής οικονομίας με διψήφια ποσοστά την προηγούμενη δεκαετία, από τον οποίο επωφελήθηκαν όλες σχεδόν οι ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη.

Θα περίμενε κανείς μια τεράστια αναπτυσσόμενη οικονομία σαν την Κίνα να ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης τις προηγμένες οικονομίες. Εκτός από ραγδαία, όμως, η κινεζική ανάπτυξη είναι και σταθερή, όπως φαίνεται από τη σύγκρισή της σε βάθος δεκαετίας με τα υπόλοιπα κράτη του BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία).

Διάγραμμα 3: Ο ρυθμός επιβράδυνσης στην Κίνα είναι μικρότερος από Βραζιλία, Ρωσία

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg τον Δεκέμβριο, η ανάπτυξη στην Κίνα θα συνεχίζει να επιβραδύνεται τα επόμενα χρόνια.

Διάγραμμα 4: Σταθερή, ισχυρή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας τα επόμενα έτη

Για όσους βλέπουν το ποτήρι «μισοάδειο», η Κίνα εισέρχεται σε μια εποχή με τους ασθενέστερους ρυθμούς ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1970. Για τους αισιόδοξους, από την άλλη, η επιβράδυνση αυτή σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο υγιούς και σταθερής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider