Επιτέλους θα ακούμε τους Beatles μέσω υπηρεσιών streaming

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτέλους θα ακούμε τους Beatles μέσω υπηρεσιών streaming

Το όνειρο πολλών θαυμαστών των Beatles έγινε πραγματικότητα φέτος τα Χριστούγεννα, καθώς από τις 24 Δεκεμβρίου, τα αγαπημένα τραγούδια των τεσσάρων «σκαθαριών» είναι διαθέσιμα μέσω υπηρεσιών streaming (μεταφορά δεδομένων ήχου και εικόνας σε πραγματικό χρόνο μέσω ενός δικτύου εφαρμογών).

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες που θα διαθέτουν την υπηρεσία streaming είναι η Apple, Spotify, Deezer Google Play, Microsoft Groove, Napster, Amazon Prime Music, Slacker Radio, Tidal και η Vivendi. Μέσω αυτών, το κοινό θα έχει πρόσβαση στα 13 albums του συγκροτήματος όπως είναι το Help!, Revolver και το Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα «προσχώρησε»με καθυστέρηση στις streaming υπηρεσίες καθώς η εταιρεία που έχει τα δικαιώματα φοβόταν ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε πτώση των πωλήσεων των albums. Ωστόσο, το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα γνωστά συγκροτήματα διαθέτουν τα τραγούδια τους μέσω των υπηρεσιών αυτών, έπεισαν τους υπευθύνους να ενταχθούν στις νέες τεχνολογίες και να αποκτήσουν την ευκαιρία να διευρύνουν τη βάση του κοινού τους. Αυτό αναμένεται να επιδράσει θετικά στις πωλήσεις καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές παύουν να αγοράζουν cd και στρέφονται στις streaming υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας, οι συνδρομές και οι περιφερειακές προωθητικές υπηρεσίες streaming έφεραν συνολικές πωλήσεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. δολάρια το 2014 αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 1/3 των συνολικών πωλήσεων της ψηφιακής δισκογραφίας.

Έτσι, οι Beatles, οι οποίοι μέχρι το 2010 απουσίαζαν ακόμη και από τον κατάλογο της εφαρμογής iTunes, «υπέκυψαν» στη γοητεία των ψηφιακών μέσων.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της εταιρείας Midia Research, Mark Mulligan, η λίστα με τα τραγούδια των Beatles ήταν πάντα η τελευταία που «έμπαινε στο πάρτυ». Και η αλήθεια είναι ότι «ένα τέτοιο συγκρότημα είναι πάντα σε θέση να θέσει τους δικούς του κανόνες και τα δικά του χρονοδιαγράμματα», προσθέτει.

Οι πωλήσεις μέσω υπηρεσιών streaming για πολλούς αποτελούν τη λύση προκειμένου να καλυφθεί το κενό που προκάλεσε η πτώση των πωλήσεων στη δισκογραφία. Η κρίση στον κλάδο άρχισε το 1999 ενώ η νέα αυτή υπηρεσία-η οποία μπήκε πιο δυναμικά στο παιχνίδι από το 2011- αντιπροσωπεύει το 10% των πωλήσεων.

Κατά το πρώτο μισό του 2015, ο κλάδος των υπηρεσιών streaming στη δισκογραφία σημείωσε άνοδο κατά 32% στις ΗΠΑ, εξισορροπώντας κατά έναν τρόπο τη ζημιά από την πτώση των πωλήσεων των cd και των ψηφιακών singles σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό Recording Industry Association. Οι πωλήσεις μέσω streaming ξεπέρασαν το 1 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ τη συγκεκριμένη περίοδο με αποτέλεσμα οι «φυσικές» πωλήσεις να έρχονται πλέον δεύτερες.

Ακόμη και αν γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift και η Adele δεν διέθεσαν τα νέα τους τραγούδια μέσω των streaming sites, η δημοφιλία αυτών των υπηρεσιών κερδίζει συνεχώς έδαφος χάρη στην ευχρηστία τους και την αμεσότητα με την οποία μπορούν οι καταναλωτές να κατεβάσουν τα τραγούδια που θέλουν χωρίς να είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν ολόκληρη τη συλλογή.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Spotify η οποία διπλασίασε τις συνδρομές της κατά το διάστημα Μαΐου 2014-Ιουνίου 2015 με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να διαθέτει πάνω από 75 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί καλλιτέχνες έχουν «μποϊκοτάρει» το Spotify για τις δωρεάν υπηρεσίες του, ο κατάλογος των τραγουδιών των Beatles θα είναι διαθέσιμος κατά ένα μέρος και μέσω δωρεάν υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider