Τι είναι αυτό που θέλουν απεγνωσμένα FBI και χάκερ;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι είναι αυτό που θέλουν απεγνωσμένα FBI και χάκερ;

«Δεν είμαστε σε πόλεμο, όλοι θέλουμε το ίδιο πράγμα», καθησυχάζει ο διευθυντής του FBI… εγείροντας ακόμη περισσότερες ανησυχίες για την κόντρα που «φουντώνει» ανάμεσα στις αμερικανικές αρχές και τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Το «μήλον της έριδος» δεν είναι άλλο από τα προσωπικά δεδομένα -τα δικά μας προσωπικά δεδομένα, για την ακρίβεια, τα δεδομένα όσων χρησιμοποιούν smartphone.

Με αφορμή και τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι και το Σαν Μπερναντίνο, η αμερικανική κυβέρνηση σφίγγει ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις εταιρείες που διαχειρίζονται δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών, όπως η Google και η Apple, για να επιτρέπουν την πρόσβαση στις συσκευές τους στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί ένταλμα.

Ο τεχνολογικός κλάδος, όμως, αντιστέκεται σθεναρά, υποστηρίζοντας ότι η κρυπτογράφηση και τα υπόλοιπα συστήματα ασφαλείας που χρησιμοποιούν στα τηλέφωνα έχουν στόχο να προστατέψουν τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών από τους χάκερ και τους κατασκόπους ή –ακόμη- και από το κράτος, όταν αυτό θέλει πρόσβαση στα απόρρητα δεδομένα των χρηστών.

«Είναι παράλογο να αποδυναμωθεί η ασφάλεια την ώρα που γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί», δηλώνει το Αμερικανικό Συμβούλιο του Κλάδου Πληροφορικής που εκπροσωπεί 62 από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως.

Επειδή, λοιπόν, το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται, για να δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε όσοι χρησιμοποιούμε έξυπνα τηλέφωνα:

Πόσοι ντεντέκτιβ χρειάζονται για να «εισβάλλουν» σε ένα smartphone;

Είτε 10 είτε 110, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να σπάσουν τα συστήματα κρυπτογράφησης. Αυτό που ισχύει για τους χάκερ, ισχύει και για την αστυνομία.

Όπως εξηγεί ο εισαγγελέας του Μανχάταν Cyrus Vance, τα smartphone έχουν εξελιχθεί σε «τεχνολογικά χρηματοκιβώτια». Στο γραφείο του βρίσκονται 111 άλυτες υποθέσεις που «βρήκαν τοίχο» στα συστήματα ασφαλείας των κινητών τηλεφώνων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στα δεδομένα των συσκευών που κατασχέθηκαν.

Ποιος φταίει;

Για τα περισσότερα, αν όχι για όλα, φταίει το κράτος. Οι τεχνολογικές εταιρείες ανακοίνωσαν νέες μεθόδους κρυπτογράφησης που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τις δικλείδες ασφαλείας των συσκευών μετά τα στοιχεία που διέρρευσε ο Edward Snowden σχετικά με τη μαζική παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων και διαδικτυακών λογαριασμών από τις αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ.

Το οξύμωρο είναι ότι οι κυβερνήσεις «καίγονται» το ίδιο με τους απατεώνες να αποκτήσουν πρόσβαση στα smartphones που αποτελούν ένα «θησαυροφυλάκιο» προσωπικών δεδομένων, πληροφοριών και επικοινωνιών», όπως επισημαίνει ο Jonathan Turley, καθηγητής Νομικής στο George Washington University.

Τι ζητούν οι ΗΠΑ από την Apple;

Οι αξιωματούχοι του FBI ζήτησαν από τον εισαγγελέα Vance τον Νοέμβριο να αναγκαστούν οι εταιρείες τεχνολογίας να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει την πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα για τα οποία έχει εκδοθεί ένταλμα. Στη λευκή του βίβλιο, ο Vance αναφέρει ότι η Apple και η Google είναι υποχρεωμένες βάσει καταστατικού να αναπτύξουν μεθόδους παράκαμψης των κωδικών χρήστη για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει δικαστική εντολή.

Με την αντίσταση που προβάλλουν, πάντως, οι τεχνολογικοί κολοσσοί ώστε να μην υποκύψουν στις κυβερνητικές πιέσεις, έχουν ρόλο «ήρωα», επισημαίνει ο John Kindervag, αναλυτής της Forrester Research. «Δεν πιστεύω ότι το Κογκρέσο τρομάζει την Apple. Αντιθέτως, πιστεύω ότι η Apple τρομάζει το Κογκρέσο».

Τι μας περιμένει την επόμενη μέρα;

Παρά τις πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς τις εταιρείες τεχνολογίας να «βρουν νέους τρόπους ώστε να μην επιτρέπουν στου τρομοκράτες και τους εγκληματίες να βρίσκουν καταφύγιο στον κυβερνοχώρο», εκείνες αντιστέκονται γιατί καμία δεν ρισκάρει να χάσει μαζικά τους πελάτες της.

«Από τεχνολογικής απόψεως, δεν υπάρχει μέση λύση», διαπιστώνει ο Kindervag. Αυτό που θα συμβεί είναι οι ΗΠΑ να συνεχίζουν τις πιέσεις τους τεχνολογικούς κολοσσούς επιστρατεύοντας τους τελευταίους αντιτρομοκρατικούς νόμους, προβλέπει ο αναλυτής.

Πάντως, σε συνέδριο τον Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook, ξεκαθάρισε ότι είναι διαμετρικά αντίθετος για τη δημιουργίας μιας «πίσω πόρτας που θα χρησιμοποιούν μόνο οι καλοί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider