Η Mercedes κάνει τα αυτοκίνητα «παρκαδόρους»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Mercedes κάνει τα αυτοκίνητα «παρκαδόρους»

Να βοηθήσει στην ατελείωτη αναζήτηση μιας θέσεις πάρκινγκ στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης αποφάσισε η Mercedes Benz, μετατρέποντας τα αυτοκίνητά της σε παρκαδόρους που ειδοποιούν τον οδηγό όταν ένας χώρος ελευθερώνεται.

Οι οδηγοί συχνά περνούν από κενές θέσεις ακόμα κι όταν δεν ψάχνουν να παρκάρουν. Αυτές λοιπόν οι πληροφορίες θα καταγράφονται από το αυτοκίνητο και θα διανέμονται σε όλους τους οδηγούς ώστε να βοηθούν στην ανεύρεση μια ελεύθερης θέσης. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα στη Στουτγάρδη της Γερμανίας και θα πραγματοποιηθεί από την Mercedes Benz και τον προμηθευτή ανταλλακτικών Robert Bosch GmbH, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες την Παρασκευή σε κοινή τους δήλωση.

Η κίνηση της Daimler δεν προκαλεί εντύπωση αφού όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες επιδιώκουν να βρουν τρόπους για να μειώσουν το χρόνο που ξοδεύουν οι οδηγοί για να παρκάρουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και και το άγχος που αυτό τους προκαλεί. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε θα συμβάλλουν και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των μεγάλων αστικών κέντρων ενώ θα μειώσουν και την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οι άσκοποι κύκλοι γύρω από μια περιοχή με στόχο το παρκάρισμα.

Μια αντίστοιχη υπηρεσία της BMW, ονόματι ParkNow, επιτρέπει στους οδηγούς να κάνουν κράτηση σε χώρους στάθμευσης καθώς και να προπληρώσουν για την θέση μέσω μιας εφαρμογής. Από την πλευρά της η Siemens AG πέρυσι παρουσίασε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί ραντάρ τοποθετημένα σε λάμπες του δρόμου τα οποία παρέχουν πληροφορίες σχετικά με διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης.

«Το να μετατρέψουμε τα αυτοκίνητα σε ανιχνευτές στάθμευσης είναι μέρος μιας ευρύτερης ιδέας που υιοθετήθηκε από την μητρική της Mercedes εταιρεία, την Daimler AG, με στόχο να βοηθήσει τους οδηγούς να εξοικονομήσουν χρόνο», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Dieter Zetsche, σε ένα συνέδριο στο Βερολίνο.

Σε ένα χρόνο μάλιστα θα είναι διαθέσιμη και μια άλλη λειτουργία σύμφωνα με την οποία τα online ψώνια θα μπορούν να παραδίδονται απευθείας στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας, η εταιρεία δρομολογεί ήδη μια πιλοτική δοκιμή και αυτού του προγράμματος.

Το πιλοτικό πρόγραμμα στάθμευσης της Στουτγάρδης στην ουσία χρησιμοποιεί τους αισθητήρες της Mercedes E-Class, για να εντοπίσει κενούς χώρους στάθμευσης. Συλλέγει δε τα δεδομένα την ώρα που οδηγείτε με ταχύτητα μέχρι και 55 χιλιόμετρα την ώρα.

Σε ένα πρώτο στάδιο, το σύστημα θα μοιράζεται τις πληροφορίες για τις κενές θέσεις σε συγκεκριμένο δρόμο. Σε δεύτερη φάση του έργου, θα έρθει και η ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για την ακριβή θέση και το μέγεθός της ώστε να μπορεί να αντιληφθεί ο οδηγός αν χωράει. Παράλληλος στόχος είναι και η δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη παρκαρίσματος ο οποίος θα εμφανίζεται στο αυτοκίνητο, δήλωσε η Mercedes.

«Σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα της Mercedes-Benz είναι πλέον συνδεδεμένα», δήλωσε ο Sajjad Kahn, επικεφαλής του τμήματος ψηφιακών οχημάτων και κινητικότητας της Mercedes σε ανακοίνωσή του. «Αφού ένα αυτοκίνητο έχει ήδη τους κατάλληλους αισθητήρες είναι λογικό να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα που συλλέγει κατά την οδήγηση για να βοηθήσουμε στην πιο γρήγορη ανεύρεση πάρκινγκ» συμπλήρσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider