Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεση του Παρισιού τηρήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου (στην Ελλάδα το μεσημέρι της Δευτέρας στις 13.00) την ώρα που οι Γαλλία προσπαθεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα μετά τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της.

Από την Παρασκευή η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί εμβρόντητη μετρώντας τις πληγές από έναν άνισο πόλεμο των μελών του ISIS κατά αθώων ανθρώπων στη γαλλική πρωτεύουσα. Αστέρες και επώνυμοι από όλους τους χώρους μαζί με τους απλούς  πολίτες συγκεντρώθηκαν, άναψαν κεριά, προσευχήθηκαν μα πάνω από όλα να στείλουν ένα οργισμένο μήνυμα συμπαράστασης για το φρίκη που γνώρισε η γαλλική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για την αναγνώριση των τζιχαντιστών καμικάζι που προκάλεσαν τον θάνατο 129 ανθρώπων και για τις διασυνδέσεις τους στο Βέλγιο και τη Συρία. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Εισαγγελία του Παρισίου έχουν ταυτοποιηθεί πέντε νεκροί δράστες, ενώ όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών, οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 23 ανθρώπων και στην κατάσχεση 31 όπλων σε ευρείες επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι τις τελευταίες 48 ώρες οι αρχές έχουν επίσης επιβάλει 104 κατ'οίκον περιορισμούς «σε άτομα που αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής των υπηρεσιών μας».

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, θα απευθυνθεί στις 16:00 τοπική ώρα στους βουλευτές και τους γερουσιαστές στο Συμβούλιο στις Βερσαλλίες για «τη συσπείρωση του Έθνους σε αυτή τη δοκιμασία».


Από τα θύματα των επιθέσεων, μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί 103, δήλωσε ο πρωθυπουργός Manuel Valls.

Εν τω μεταξύ, μετά την ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η Γαλλία βομβάρδισε το βράδυ της Κυριακής το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Ράκα, στη βόρεια Συρία, καταστρέφοντας ένα διοικητικό κέντρο και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης του ΙΚ.