Υποχρεωτικό το «κουμπί έκτακτης ανάγκης» στα κινητά στην Ινδία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχρεωτικό το «κουμπί έκτακτης ανάγκης» στα κινητά στην Ινδία

Κουμπί πανικού θα υπάρχει υποχρεωτικά από τις αρχές του επόμενου έτους στα κινητά τηλέφωνα που θα πωλούνται στην Ινδία, ενώ θ' ακολουθήσει και τεχνολογία εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρου μέχρι το 2018, σε μια προσπάθεια των αρχών να κάνουν τη χώρα ασφαλέστερη για τις γυναίκες.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ενεργοποιείται πατώντας ένα συγκεκριμένο κουμπί στο smartphone (κουμπί πανικού) ή πατώντας παρατεταμένα τους αριθμούς 5 ή 9 σε μια κλασσική συσκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα το υπουργείο Τηλεπικοινωνιών στο Νέο Δελχί.

Σημειώνεται μάλιστα πως όλοι οι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η Apple και η Samsung Electronics θα πρέπει να συμμορφωθούν στον κανονισμό.

Η Ινδία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο αναπτυσσόμενες αγορές κινητών τηλεφώνων και ήδη μετρά περίπου ένα δισ. χρήστες κινητών τηλεφώνων. Αυτό ενισχύει την απαίτηση για τεχνολογική λύση που θα στοχεύει στην ασφάλεια των γυναικών ειδικά σε μια χώρα όπως η Ινδία, όπου πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 4 βιασμοί την ώρα την ώρα που η χώρα συγκαταλέγεται στις λιγότερο αστυνομούμενες παγκοσμίως.

«Ένα κουμπί πανικού θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί» δήλωσε ο Neil Shah, διευθυντής της ερευνητικής ομάδας συσκευών και οικοσυστημάτων της Counterpoint Technology Market Research στη Μομπάι. Η μεγαλύτερη δυσκολία βρίσκεται στην προσθήκη δυνατότητας εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρου σε απλές συσκευές. Βέβαια λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες ρυθμούς ανάπτυξης, υπολογίζεται πως μέχρι το 2018 το 90% των κινητών που θα παραδίδονται θα είναι έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου όταν κανείς θα πατά το κουμπί έκτακτης ανάγκης αυτόματα θα ειδοποιούνται οι αρχές, παρόλο που δεν έχει διευκρινιστεί η συγκεκριμένη υπηρεσία στην οποία θα καλεί το κινητό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ινδία δεν διαθέτει μέχρι στιγμής έναν κεντρικό αριθμό, τύπου 100, μέσω του οποίου ειδοποιούνται οι αρχές σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ και ο διεθνής αριθμός 112 θα ενεργοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Αυτός είναι και ο λόγος σε συνδυασμό πάντα με τον υπέρογκο αριθμό περιστατικών βίας κατά γυναικών που στη χώρα κυκλοφορούν ήδη πολλά app με στόχο την διασφάλιση της γυναικείας ακεραιότητας.

Οι αναφορές για επιθέσεις γυναικών στην Ινδία έχουν άλλωστε απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, ειδικά μετά το μοιραίο περιστατικό βιασμού μιας φοιτήτριας της Ιατρικής σχολής στο Νέο Δελχί από μια συμμορία το 2012, αυξάνοντας έτσι την πίεση στη χώρα για θεσμοθέτηση μέτρων ασφαλείας.

«Η τεχνολογία είναι εδώ για να κάνει τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και τι καλύτερο από το να τη χρησιμοποιείς για να αυξήσεις την ασφάλεια των γυναικών» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός Ravi Shankar Prasad, κατά την συνέντευξη Τύπου για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider